Реклама / Ads
26| 13772 |17.02.2010 ИНТЕРВЮ

Т. Буруджиева: "Октопод" може да е насочен срещу Костов

.
Татяна Буруджиева Източник: Европа ТВ
„Поведението на Иван Костов, който първи адмирира ареста на Алексей Петров, може да е част от доказателството, че атаката е насочена директно към него”, каза пред Frognews.bg социологът и познавач на политическите нрави.
 

Доц. Татяна Буруджиева е политолог и социолог. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Преподава в Софийския и в Нов български университет.


Интервю на Васил Василев

- Г-жо Буруджиева, Конституционният съд касира изборите в Турция и по така отпаднаха трима от досегашните депутати в парламента. Очаквахте ли да се стигне до този прецедент?

- В интерес на истината мисля, че до сега Конституционният съд не е сезиран за подобен казус. В момента, в който започнаха прегледите на самите протоколи и на документите около изборите беше сигурно, че ще се намерят основания да се касират част от гласовете. Лично аз смятах, че ще има повече гласове, които ще бъдат счетени за невалидни от Конституционния съд заради първите коментари, които се направиха след изборите. Но каквито и списъци да се разглеждат от съда, мисля, че винаги могат да се намерят някакви нередности. Ако например имаше такива сигнали за частичните местни избори, където бюлетините прозираха, можеше да се касира целият вот. Въобще начинът, по който се провеждат изборите в България подлежи на сериозни корекции.

- За ДПС бяха очаквани промените след решението на КС, но от къде дойдоха проблемите за Синята коалиция и за РЗС, чийто председател Яне Янев беше сред вносителите на жалбата?

- Така се получава, когато не се познават законите. След решението на съда отпаднаха определен брой гласове и тъй като те са дадени на една конкретна партия, пада мандат от нея, както стана с ДПС. Но това действие се прилага към общата съвкупност от гласовете. Освен че пада мандат на ДПС, това води до промяна на изчислението при другите партии. Т.е., мандатът се отнема от едно място и отива в друго заради технологията, по която се разпределят гласовете. Като извадите от общия брой гласувалите с нередовните бюлетини, компютърът преизчислява сумата наново, като една математическа формула.

- Ще се промени ли политическата ситуация в парламента?

- Според мен няма да има никакви промени от тази гледна точка. Драмата в Синята коалиция ще се задълбочи с влизането в парламента на Венцислав Върбанов, който беше махнат от своите съпартийци. РЗС също имат големи неприятности с напускането на Атанас Семов, който успя да се впише добре в Народното събрание с парламентарната си активност. Но за тях има и добра новина, защото по същия начин можеше да бъдат касирани изборите в САЩ, след което да падне мандат на РЗС. При ДПС касирането на изборите ще се отрази най-леко, тъй като по никакъв начин няма да повлияе нито на тежестта на парламентарната им група, нито на по-нататъшните им действия. Един депутат в повече за ГЕРБ също не променя функционалната картина. Нещата са по-скоро свързани с някакви вътрешни размествания в партиите, отколкото в цялостния облик на настоящия парламент.

- ГЕРБ вече имат 117 депутати, Венцислав Върбанов влиза като независим, Марио Тагарински също още не е изразил конкретно отношението си спрямо ГЕРБ. Можем ли да очакваме една постепенна инвазия в парламента от страна на управляващите?

- Много е рано да се каже какво ще се случи с независимите депутати. През втората година от парламента имаме по-сериозни преструктурирания. Тогава ще изкристализира някаква по-различна структура от това, което влиза като начало. Тези един-два мандата не вършат кой знае каква работа на ГЕРБ, тъй като и с тях са далеч от пълното мнозинство. Така както се случват нещата след тези избори в доста синтезиран и динамичен вид, мисля, че се пропусна моментът с този тип преформатиране. ГЕРБ няма да е в състояние да предложи достатъчно добра оферта към други политици, които могат да се присъединят към нея. Доверието в настоящето управление е достатъчно високо все още, но това е нормална ситуация за 6 месеца след изборите. Хората все още се чувстват неудобно, за да си признаят дори, когато вече техните избраници са направили някаква грешка. Назряващите процеси на критика и недоволство, включително и директното противопоставяне, каквито са протестите, от една страна не са мотивация на никой депутат да се присъедини към ГЕРБ.

 Преди години имаше един депутат, който трябваше да направи мнозинството в гръцкия парламент. Публична тайна е, че му бяха платени 2 млн. евро. Подобен тип пазар може да мине при 1-2 души у нас, но само ако бъде достигнато до тази критична маса. Но има много условности и това надали ще се случи.

Истината обаче е, че ГЕРБ все повече ще се замисля за парламентарната си сигурност, защото подкрепата от „Атака” носи много минуси за този кабинет. Много е трудно страната да се управлява с малцинство, но в същото време е голямо политическо умение. До тук трябва да признаем, че кабинетът на Бойко Борисов няма проблеми в това отношение. Но това е и един много добър начин да управляваш поради една много важна причина – подкрепата на другите партии. Те също носят отговорност заедно с теб, независимо, че нямат представители в изпълнителната власт. От една страна си упражняваш властта, а в същото време някой друг носи не по-малка отговорност. За ГЕРБ ситуацията с липсата на мнозинство на този етап е много по-добра от колкото да се мъчат с някакво инженерство да приемат законодателните промени.

- На Сирни заговезни Борисов и Станишев си простиха. Може ли да се очаква някаква промяна в отношенията между управляващи и опозиция след този жест?


- На Сирни заговезни обикновено се прощава дори, когато вътрешно не си простил. Аз не знам на някого да е била отказана прошка на този ден. По-скоро това е една пиар идея и от страна на Сергей Станишев, и от страна Бойко Борисов, но не става въпрос за прошки.

- Как арестът на Алексей Петров ще рефлектира върху политиката в страната?

- Когато започна да се прави тази акция, беше ясно, че ще се стигне до Никола Филчев, до Иван Костов, Атанас Атанасов и т.н. Обикновената логика е да попитаме всъщност кой има интерес от осветляването на Алексей Петров като част от ъндърграунда. Тя разбира се води към ГЕРБ. Много бяха политическите решения, които бяха оспорени от „сините” и лично от Иван Костов. От друга страна видяхме, че в самото начало Синята коалиция много силно подкрепи тази акция и приветства арестите. Може това да е част от доказателството, че атаката е насочена директно към Иван Костов и затова той предприема едни много професионално смислени комуникационни действия. Да не забравяме обаче, че когато в другите страни се случи акция от подобен мащаб, винаги се стига до ситуация, която не е напълно контролируема. Не може до край да се контролира подобно разплискване в политическия живот.

Арестът на Алексей Петров и обвиненията към него тепърва ще се отразяват месеци наред в политическия ни живот. Лошото е, че тази операция все повече започва да прилича на темата с досиетата. Ако още 20 години си говорим за подземния свят и неговите връзки с политиците, ще си останем на същото ниво. Имената, които се изваждат, по-скоро се превръщат в герои, отколкото в пресъпно-отговорни хора. Както се казва „краят му се не вижда”. Един каже нещо, другият го обори до безкрайност. Някъде там е истината и се надявам правораздавателната система да хвърли някаква яснота.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6996 |10.02.2010 М. Димитров: Дано "Октопод" и "Наглите" не останат само на хартия . 1| 13862 |05.02.2010 INNA: Балканците можем да побеждаваме . 11| 49474 |04.01.2010 Д-р Петър Димков: Даром не можеш да оздравееш . 10| 6514 |15.12.2009 Р. Василев: Нормални не може да говорят с Черния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads