Реклама / Ads
16| 7171 |27.03.2024 ИНТЕРВЮ

Емил Соколов за ФрогНюз: При реденето на служебния кабинет ще видим втората голяма братска прегръдка между Борисов и Радев

.
Емил Соколов
"Вървим към избори две в едно на 9-ти юни. От гледна точка избирателната активност и на това да има интерес към процесите, а не да се влезе в състояние на силна апатия, е по-добре изборите за европейските и парламентарните избори да са заедно. При реденето на служебното правителство ще станем свидетели на втората голяма братска прегръдка между г-н Борисов и г-н Радев. Ще има и квотно делене на министри на Борисов и министри на Радев".
 

Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор д-р Емил Соколов.

 

Ето и цялото интервю:

Официално ли вече можем да кажем, че категорично отиваме на избори за Народно събрание?

 

Днес в 15:00 часа ще стане ясно, когато ПП-ДБ отидат да вземат мандата. Ако върнат веднага празна папка, правителство с третия мандат е абсолютно невъзможно - и ДПС, и БСП, и “Възраждане” са се обявили за избори. Това означава, че върне ли се празната папка, ясно е, че отиваме на избори. Ако процедурата се завърти преди 9-ти април, това значи, че изборите може да са две в едно - на 9 юни да гласуваме и на европейски, и на парламентарни избори.





По-вероятно ли е изборите да са две в едно, отколкото обратното?

 

За момента - да. Няма никаква пречка третият мандат, ако се връчи в понеделник, да се върне веднага. Независимо на кого ще се връчи, първоначалните заявки на всички политически играчи, които могат да получат третия мандат, са такива - за избори. Процедурата може да приключи до 4-5 април, което да даде време на президента да инициира съответните процеси и да отидем на избори две в едно. 

Това ли е по-добрият вариант - избори на една дата?

 

Трудно е да се каже, но ако имаме избори едни след други в рамките на 3-4 седмици - на 9-ти юни европейските, в началото на юли парламентарните, активността ще падне значително. За мен е по-добре да гласуваме веднъж, отколкото два месеца да сме в предизборна кампания. Ако изборите не са две в едно, кампанията за европейските избори ще е през май, ако парламентарните са юли - това значи кампанията да е юни. Тоест два месеца да сме в състояние на предизборна кампания. Ако два месеца си говорим предизборно - и то около балове, Великден, лятото, това тотално ще отблъсне хората. От гледна точка избирателната активност и на това все пак да има интерес към процесите, а не да се влезе в състояние на силна апатия, е по-добре изборите да са две в едно.

Да разбираме, че вървим към избори две в едно на 9 юни?

 

Да, по всяка вероятност. Днес в 15:00 часа ще имаме яснота на 90%, когато видим как ще се разиграе вторият мандат. Върне ли се папката автоматично, е въпрос на седмица да стане ясно дали се отива на избори.





От какво зависи дали папката ще бъде върната автоматично неизпълнена?

 

Зависи от това дали ПП-ДБ в последния момент ще решат да водят преговори. За мен няма смисъл от това. ГЕРБ бяха категорични, че искат избори. По всичко изглежда, че г-н Борисов избра ДПС, вместо г-жа Габриел. Тоест - на г-н Борисов му бяха по-важни неговите прищевки, отколкото да съхрани достойнството на Мария Габриел, която е един от основните му представители в Европейската народна партия. 


Направи ми силно впечатление как миналата неделя на брифинга от 15:00 часа г-жа Габриел непрекъснато казваше, че това е нейна лична позиция, а трите дами около нея казваха “не, не, това е позиция на партията". "Парен каша духа", както е приказката. Най-вероятно г-жа Габриел се е нагледала на ситуации, в които уж говори от името на партията си, а след това един човек с един лист и молив зачерква имена на министри, прави, каквото си реши. За момента ситуацията обаче изглежда избори две в едно, които изглежда имат една голяма цел - ДПС да влезе официално в управлението на страната. Резултатите от парламентарните избори вероятно ще са такива, че ще е нужна тройна коалиция - двама от участниците от години са като скачени съдове, сега тази забранена любов може би ще даде своите плодове. 

Как стои въпросът с проруските партии - дали след парламентарните избори путинизмът ще получи по-голямо представителство в Народното събрание?

 

Много зависи колко от тях ще успеят да учредят структури и да се явят на изборите. МЕЧ, “Трети март”, новият проект на Кузман Илиев, където прозира пирамидената схема на “Исторически парк”, ако те се явят поотделно и не успеят да се окрупнят, може и да успеят да размият вота. Ако успеят да се обединят, може и проруските сили да отбележат ръст. Съвсем възможно е, тъй като такива проекти дебнат отвсякъде - която и врата да отвориш, отнякъде такъв проект или проектченце си подава главата.

Знаем, че Конституцията беше променена, има определени хора, от които президентът може да избира служебен министър-председател, който да състави кабинет, отделно Народното събрание ще продължи да действа, докато има служебен кабинет. Какво да очакваме по тази линия?

 

Според мен при реденето на служебното правителство ще станем свидетели на втората голяма братска прегръдка между г-н Борисов и г-н Радев. Веднъж го наблюдавахме в кабинета на г-н Гълъб Донев. Ще видим още една такава прегръдка, която от една страна, ще позволи на ГЕРБ да съхранят властови ресурс, от друга, може би г-н Радев ще си издейства някаква подкрепа на терени на ГЕРБ за своите различни проксита. Пак казвам - “Трети март”, Кузман Илиев, много са възможностите в този сценарии.





Тоест по-скоро председателят на Народното събрание Росен Желязков - един от няколкото възможни души за премиерския пост след промените в основния закон, е вероятно да го заеме?

 

Това е възможно, да. Според мен обаче ще има и квотно делене на министри на Борисов и министри на Радев.

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5684 |25.03.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Русия подготвя руското общество за мобилизация. Опасно е, ако Тръмп стане президент на САЩ . 17| 6912 |22.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: НАТО не е само отбрана и армия, НАТО е защита на достойнството на свободните хора . 16| 17955 |21.03.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Ако някой има интерес да разследва руското влияние в България, да започне от прокуратурата . 6| 5464 |20.03.2024 Д-р Теодор Славев за ФрогНюз: Не е реалистично да очакваме това Народно събрание да произведе кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads