Реклама / Ads
6| 7747 |01.02.2024 ИНТЕРВЮ

Емил Соколов за ФрогНюз: Радев върви уверено по стъпките на Георги Първанов и негово АБВ

.
Емил Соколов
"Това е поредният проект на г-н Радев. За момента - на европейските избори, “Трети март” не може да набере сила. Трудно виждам пробив на новия проект. Рейтингът на г-н Радев и рейтингът на президентската институция са две различни неща, а той си мисли, че бидейки в тази институция, хората всъщност се възхищават на него и може лесно да превърне това в електорална тежест. Опитът досега е доказал точно обратното. Г-н Радев върви уверено по стъпките на Георги Първанов и негово АБВ".
 

Това каза пред ФрогНюз историкът и политически анализатор Емил Соколов.





Ето и цялото интервю:

Г-н Соколов, виждаме ли обръщане на палачинката в позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение ротацията и смяната на министри или думите му от по-рано днес са естествено продължение на наратива досега, предвид, че самата ротация наближава?

 

Тази негова позиция е съвсем логична, предвид че ротацията наближава, предстоят разговорите по същество. Г-н Борисов - като един опитен покер играч, се подготвя за битка. В някаква степен обаче издаде ръката си с карти, като каза, че ще се опита да изстреля възможно най-много хора, министри, партийни лидери с цел да създаде впечатлението, че има обществен натиск срещу тях, което да му даде по-силна позиция в преговорите.

 

В момента г-н Борисов се поставя в позиция, в която при предстоящите преговори би имал по-добрата ръка. Г-н Борисов лесно превключва между Мистър Джекил и мистър Хайд, така че сега показва тази си страна. Не е нещо изненадващо, след една седмица може да е по-хрисим.

 

Захващането на сиромашката линия - “вижте колко пари харчат, какъв разгул се случва по министерствата”, е много типична за него. Съпостави го и с това как той едва ли не бил давал пари само за бадеми, докато ние помним доста полети и прищевки с правителствения самолет. За целта на занятието повдигането на тази топка представя едните като лоши и разхищаващи средства, докато той мисли за държавата и е целият бял.





Какви са очакванията Ви от ротацията - ще протече ли спокойно?

 

Очаквам, че ще има сблъсъци, както за всичко до момента. Ще има напрежение. Това е нормално за политическия процес - винаги когато има да се договаря нещо, всеки в процеса на преговаряне и търсене на консенсус се опитва да направи позицията си по-добра. Би било наивно да си мислим, че всичко ще мине с едно “стани да седна” и само с размяна на министър-председатели. Ще има подводни камъни.

Около президента Румен Радев се формира проект “Трети март” - каква ще е неговата роля?

 

Това е поредният проект на г-н Радев. Той се опита с Мая Манолова, с “Левицата”, с “Български възход”, с “Продължаваме промяната”, като последните отказаха да му се подчинят. Повече му проекти обаче завършват катастрофално, гледайки електората им, и нямат никаква тежест. Рейтингът на г-н Радев и рейтингът на президентската институция са две различни неща, а той си мисли, че бидейки в тази институция, хората всъщност се възхищават на него и може лесно да превърне това в електорална тежест. Опитът досега е доказал точно обратното. Г-н Радев върви уверено по стъпките на Георги Първанов и негово АБВ.





За момента - на европейските избори, “Трети март” не може да набере сила. Да не говорим, че продължават да съществуват и останалите проекти на г-н Радев - “Левицата” и “Български възход”. Трудно виждам пробив на новия проект. На предсрочни избори вече би било различно. Остава обаче въпросът как г-н Радев ще води този проект - през проксита или ще излезе от президентството и ще го поведе лично. Най-вероятно през проксита, което ограничава възможността му да бъде ефективен.

Гледайки дългата картина, вторият мандат на Радев ще изтече. Как стои въпросът след това?

 

Тогава вече ситуацията би била друга и може да говорим за нещо различно. Шансовете му биха изглеждали по много различен начин. Докато е в президентството, един такъв проект трудно може да бъде истински успешен.

Споменахте предсрочни избори - ще има ли такива според Вас?

 

Ако има нещо, то ще се случи след лятото на 2024 година. Не виждам перспектива за предсрочни избори преди европейските избори и края на лятото. Всичко може да се случи, защото сме в по-необичайна ситуация, но по-скоро не.

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7537 |01.02.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: В България има партии, които искат да върнат страната в Съветския съюз. Това няма да се случи . 28| 6270 |31.01.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Смехотворно е Альоша да е символ на Пловдив, Русия се меси във вътрешните работи на България  . 6| 7331 |26.01.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Вероятно ще има частично решение на КС и парламентът не трябва да прави нищо . 55| 8183 |25.01.2024 Ген. Съби Събев за ФрогНюз: Кремъл подкопава доверието към НАТО на българина, внася разделение сред населението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads