Реклама / Ads
6| 13473 |26.09.2023 ИНТЕРВЮ

Георги Готев за ФрогНюз: Преминаването на Хекимян в политиката разкрива, защо нещата са толкова грозни

.
Преминаването на Антон Хекимян в политиката потвърждава, че нещата в действителност са също толкова грозни, колкото ги описвам. Борисов и с Бареков си говореше, имаше и виц, че когато няма какво да открива, казва: ”ще отида при Бареков”. След това и Бареков влезе в политиката, разбира се безславно приключиха неговите приключения, но искам да кажа, че това не е за първи път и потвърждава нещо, което вече сме виждали.  Не мисля, че Антон Хекимян ще стане кмет на София, вероятно е да отиде на втория тур, просто защото ГЕРБ ще похарчат финансов ресурс по време на кампанията.
 

Това каза за ФрогНюз Георги Готев, главен редактор на авторитетното европейско издание „ЮроАктив“.

 

Ето го и цялото интервю: 

 

Г-н Готев, как ще коментирате "нестандартната", както я нарече Борисов кандидатура на ГЕРБ за кмет на София в лицето на журналиста Антон Хекимян? 

 

Намирам се в Брюксел, работя през повечето време в Белгия, следя какво става в България, но моята гледна точка все пак е на човек, който не е чак толкова навътре, колкото сте може би вие. Не е хубаво, когато журналисти от една водеща медия, така внезапно влизат в политиката, тъй като това създава едно много силно впечатление, че има сливане между медии и политически сили. В случая има сливане между ГЕРБ, които управляваха прекалено дълго и най-големите медии, които получават най-много реклама, и които очевидно правят това, което им се каже. Аз лично, като журналист, който има какво да каже, тъй като от 15 години работя в Брюксел, почти никога не съм бил търсен, както вие в момента ме търсите, за някакъв коментар. 


Чувал съм, че там има едни списъци, в които разбира се моето име не фигурира и винаги едни и същи хора се канят. Ако на драгия зрител не му е направило впечатление, това са едни и същи физиономии, които на всички са омръзнали, но само те се въртят. Сякаш в България няма друг, който да каже нещо интересно и различно. 

 

До онзи ден Хекимян беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия, преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешните блокове, а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет. Не изкристализира ли прекалено силно чрез тази кандидатура проблемът за влиянието на политическата власт върху медиите?

 

Преминаването на Антон Хекимян в политиката потвърждава, че нещата в действителност са също толкова грозни, колкото ги описвам. Борисов и с Бареков си говореше, имаше и виц, че когато няма какво да открива, казва: "ще отида при Бареков". След това и Бареков влезе в политиката, разбира се безславно приключиха неговите приключения, но искам да кажа, че това не е за първи път и потвърждава нещо, което вече сме виждали. 


Какви са вашите наблюдения спрямо журналистите, които са правили опити да влязат в политиката?

 

Елена Йончева влезе в политиката, честно казано аз не знам тя дали е щастлива от това нещо, не съм сигурен. Иво Христов също, той е и интелектуалец, преводач, не просто журналист, и той също влезе в политиката, не съм го питал дали е щастлив, но нямам това чувство. Не съм сигурен, че това е правилният път, но факт е, че в България не са малко журналистите, които извървяха този път. Според мен журналистиката като професия е много прекрасна и ако човек обича професията си е трудно да вземе решение да я изостави. 

 

Смятате ли, че в България все пак има независима журналистика?


В България има ниши на независима журналистика, във формата на сравнително малки медии, големите медии са подчинени на дълбоката държава. Ако хората черпят информация единствено от телевизиите, много неща те просто няма да научат, ще им се втълпяват едни и същи опорни точки.


Има и други държави, в които медийната среда е поставена пред сериозна заплаха. Мисля си за Унгария, където медиите на Орбан преобладават. Там също има някакви ниши. Фактически дълбоката държава дава свобода на малките медии, защото ги смята за незначителни, след като не стигаш до милион читатели или зрители, ти се ползваш до някаква свобода, до момента, в който не настъпиш нечии интереси, но за съжаление това е картината на българските медии. 


Да се върнем на “нестандартната”кандидатура на Антон Хекимян за кмет на София. Според Вас ще успее ли в оспорваната битка за София тази кандидатура?


Не мисля, че Антон Хекимян ще стане кмет на София, вероятно е да отиде на втория тур, просто защото ГЕРБ ще похарчат финансов ресурс по време на кампанията и ще му помогнат да стигне до втори тур. 


Защо ГЕРБ го избраха? Защото имаха проблем с това, че дългогодишното управление на Фандъкова се беше превърнало в символ на корупция и трябваше да се появи един съвършено нов човек, не излязъл от същите среди, не от онези, които знаят триковете да се разпределят държавни средства в частни джобове. Вероятно мнозина ще повярват, че Хекимян може да играе такава роля, но неговата кандидатура не стои убедително. Ако очакванията на ГЕРБ се, че на втория тур той ще събере гласовете на тези, чийто кандидати не са имали успех, аз мисля, че ГЕРБ ще сбъркат. 


Смятате ли, че е възможно тази номинация на ГЕРБ да е свързана с предварителна договорка да подарят тези избори, както твърди Корнелия Нинова?

 

Това сме го чували, че Борисов подарил президентството на Румен Радев, като извадил слаба кандидатура на Цецка Цачева, но мисля, че това не е вярно, по-скоро са теории, в които аз не вярвам. 


Коментира ли се вече в Брюксел тази кандидатура?


Не ми е известно някой в Брюксел да се е запознал с тази кандидатура, предполагам, че това ще стане в следващите дни, когато ще се заговори, за това, че в България предстоят местни избори и ще се избира кмет на София, така че, дето се вика, нека пак да си поговорим. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7734 |22.09.2023 Доц. Стефан Дечев пред ФрогНюз: Независимостта е последната логична стъпка за възстановянето на една изцяло суверенна държава . 46| 14251 |13.09.2023 Проф. Веселин Янчев за ФрогНюз: Комунистическият интернационал поставя още през 1922 г. задача за държавен преврат . 5| 10858 |09.09.2023 Димитър Куманов за ФрогНюз: Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне . 23| 8857 |06.09.2023 Историкът д-р Пламен Димитров за Фрог: Със Съединението България увеличава с около 50% територията и населението си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads