Реклама / Ads

3| 23329 |23.08.2016

А. Христова за Фрог: Кунева да си ходи! Едва ли не е знаела за поръчката от 2 млн. лв.

.
проф. Антоанета Христова
Реформаторите нямат моралното право да имат високи претенции на президентските избори и те си го знаят. Те познават своя капацитет и енергия. Те не можаха да се консолидират, камо ли да консолидират нацията. Тяхната консолидация е предимно междуличностна. Топката е в техни ръце, но те не я подхвърлят в своя полза. За сега там само един човек го прави и това е Меглена Кунева с помощта на Даниел Вълчев и съответно ефектите са за ДБГ. Това заяви в интервю за Фрог нюз политическият психолог от БАН проф. Антоанета Христова.

- Г-жо Христова, нека да започнем със скандала, който произведе министър Кунева, обявявайки обществена поръчка за реклама на образованието на стойност 2 млн. лв.?

- Рекламата на образованието със запалки и антистрес топки е проява на изключително лош вкус, на липсва на професионализъм от гледна точка на маркетиране на продукта, а той е качество на образованието и науката. Този вид обществени поръчки не са здравосмислено преценени на фона, на който се спира достъпът до световните бази данни на българските учени, с които те се свързват със света. На този фон, на който министерството не е способно да плати абонамента на тези база данни, е меко казано скандално да се прави обществена поръчка за 2 млн. лева. За такова нещо един министър трябва да си отиде.

 

-  А дали ще си отиде?!

- РБ и ГЕРБ са в преходен период, зададен от президентските избори и динамиката на коалиционните им взаимоотношения. Кандидатурите на двете формации ще бъдат конкурентни. ГЕРБ засега губи от даването на власт на реформаторите, а от там и на медийно време, с което те трупат „енергия“.  РБ в лицето на ДБГ намери сериозна възможност да развие местните си структури и да прави медиен имидж. Меглена Кунева мисли как да извлече полза за нейната партия и за нея като политик от този период преди изборите. Не съм сигурна, че Борисов преди тях ще направи скандал. По-скоро ще изчака президентските избори да минат и скандалите да се трупат на раменете на тези, които са ги създали.

 

- Възможно ли е обществената поръчка да бъде пусната без знанието на Кунева, както тя твърди?

- Не е възможно поръчката да не бъде синхронизирана, изговорена, подкрепена макар и без подпис, поради отпуск на министъра. Кунева е достатъчно опитна и знае, че не трябва да оставя писмени следи при хипотетично рискови решения.

 

- Свърши ли нещо Кунева до момента като образователен министър?

- В Образованието големият скандал бяха стандартите. Заради тях си отиде един министър. Отиде си защото един отдел в МОН не си свърши работата. За съжаление този отдел не беше разбутан и той продължи да прави нещата по начин, по който е свикнал да ги прави. Ако Кунева иска да прави реформа, трябваше да разбута много сериозно състава на определени структури в министерството и начина на работа там. В същото време тя има опит и знае, че по медиите трябва да се говори енергично, напористо, напоително и често по темата, която е най-скандална. Така темата за стандартите в последно време стана марка на МОН. Но това не значи, че тази тема е решена професионално – значи, че се говори за стандарти, значи, че някой иска да демонстрира, че работи. Качествените хора в министерството си мълчат, за да оцелеят. Внушава се безсилие  на хората, които биха могли да бъдат полезни. Резултатът е в повишаване на недоверието в управляващите, защото реално нищо не се променя. Именно за това хората не вярват на политиците и затова президентските избори създават проблеми на партиите днес.

 

- Какво да очакваме през новия политически сезон?

- Основният фокус на интерес ще бъде битката между БСП и ГЕРБ. Вторият фокус, който не е по отношение на президентска кампания, а на последващи политически отношения, е развитието на коалицията ГЕРБ и РБ. Третият фокус е как Слави Трифонов ще отиграе скрито или явно участието си в президентските избори и дали референдумът ще му даде енергия.  Българинът вече на никой не вяра, защото е много лъган. И както казва Иван Костов той не иска да плаща. Да, той не иска да плаща, защото всички го крадат. И когато елитът го краде, естествено е, че не иска да плаща, защото асоциира елитът с държавата. Костов не трябва да обвинява българите. Той направи обвинение, че на българина са му направили магистралите, метрото, а не иска да плаща скъпото билетче и винетките. Когато виждаш несправедливи практики в държавата, естествено е, че няма да искаш да плащаш. Проблемът е във функционирането на институциите, а не в българина. Иван Костов трябва да се извини за това, което каза.

Когато има нисък рейтинг на доверие, то тогава изборите се решават от активните тела на партиите. Смятам, че ГЕРБ направи нещо много важно – сериозни активни структури, които държи в готовност за избори Затова хипотезата, че ГЕРБ ще спечели, е много близо до реалността.

 

- Защо обаче все още не обявява кандидата си?

- Причината е в лидера им. Според мен, той все още не е взел решение дали той да е кандидатът или някой друг от партията. ГЕРБ чака много фактори да се подредят. Искат да видят цялото разположение на силите. Много е значим периодът, в който се провеждат изборите за президент от наша си, местна гледна точка. Имаме много разделителни линии. Едната е САЩ-Русия, това ясно личи от поведението на президента Росен Плевнелиев. Друга разделителна линия е, че хората не вярват на партиите и това, което виждат е, че политическата система буксува. Тя направи толкова много партии, тя направи зависим този, който спечели изборите, от сложни коалиции, така че той на практика не може да изпълнява обещанията си. Продължителното контролиране на мнозинството през ДПС е третата разделителна линия и въпросът как вотът ще бъде разпределен между ДПС и ДОСТ остава за разрешаване в бъдеще. Заради това обществото се намира на разделителен етап. Темата не е как да се справим с помощта на генералите, а как да се справим с проблемите в нашето си общество чрез промяна на политическите институции. Те трябва да бъдат стабилни предвид международната ситуация. Дали обединител ни трябва или човек, който наистина знае, може, мотивиран е да успее и има визия в много сложната международна и местна обстановка.

 

- Левицата смята, че ген. Радев е такъв, така ли е обаче?

- Той произведе вътрешни сътресения в БСП и не съм убедена, че левицата е вътрешно мобилизирана да гласува за него. Но, доколко ще преодолее чрез медийното внимание, което има съпротивите срещу него и ще убеди потенциалните избиратели, е въпрос на бъдеще.

 

- Как стоят нещата при РБ?

- Кандидатите, които са издигнали, не са за позицията за президент. Те винаги са показвали пристрастия и че не се справят със стратегическото развитие на десницата. Образът на десницата беше разбит тотално от част от хората, които са в РБ. Как тези хора да имат визия? Дали имат стратегическо и тактическо мислене?! Те дадоха заявка, че ще направят реформи, но не се справят убедително. В някои от министерствата има реформи, но те са прекалено скандални. Такава е реформата в Министерство на здравеопазването. Затова смятам, че реформаторите нямат моралното право да имат високи претенции на президентските избори и те си го знаят. Те познават своя капацитет и енергия. Те не можаха да се консолидират, камо ли да консолидират нацията. Тяхната консолидация е предимно междуличностна. Топката е в техни ръце, но те не я подхвърлят в своя полза. За сега там само един човек го прави и това е Меглена Кунева с помощта на Даниел Вълчев и съответно ефектите са за ДБГ.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. М. Андреев за Фрог: Тайната власт на ДС се преля в масонските ложи 2| 19701 |29.07.2016 . Ген. Григоров за Фрог: Ако Турция провокира миграционна вълна, няма да издържим 20| 13195 |16.06.2016 . Е. Славкова за Фрог: Турция има стремеж за анклави в Европа 10| 8838 |16.06.2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ