Реклама / Ads
71| 21983 |01.06.2011 ИНТЕРВЮ

Костадин Чакъров: Живков мечтаеше да има поне $5000

.
Костадин Чакъров
Политически травестити днес управляват на „Позитано”, казва последният съветник на Тато и председател на партия “Съюз на комунистите в България”.
 

Интервю на  Мая Стоянова

- Г-н Чакъров, известен сте като последния политически съветник на Тодор Живков, защо 20 г. след свалянето му от власт БСП, която е правоприемник на БКП, отказва да даде политическа оценка за управлението му, от какво се страхуват?


- Поведението им е естествено, защото хората, които дойдоха след Живков на власт, бяха подлеци – Петър Младенов, Андрей Луканов, Станко Тодоров и тяхното обкръжение също. Политбюро изведнъж даде Тодор Живков на съд, все едно че членовете му дотогава са били някъде кондуктори и ватмани и са нямали общо с лидера си. Бяха му повдигнати пет обвинения с единствената цел – елитът от същата тази партия да се скрие зад него. Този период заслужава цяла глава в новата българска история – да бъден даден лидерът на БКП на съд, но не от ЦРУ, не от опозицията СДС, а от собственото му Политбюро!!! Всичко бе реализирано от лица, които искаха със син пламък да изгорят група хора, зад които те да се скрият. Тези същите после отидоха в църквата, изведнъж почнаха да се обичат с Европа и Америка, решиха да станат капиталисти. Това са политически подлеци, готови да направят всякакъв завой, за да оцелеят. При тази ситуация е естествено тези кръгове в БСП да мълчат за управлението на Живков. Но българинът не е глупав, усеща мимикрията и ходовете на дечицата, които са раснали и са правили “пиш и аки” на пясъците на Евксиноград. Ако обаче все още някой им вярва, значи си заслужаваме съдбата. Но народът е мъдър, ясно си е дал сметка за времето на Живков, както и за политическите травестити, които днес управляват на „Позитано”.

- Упорито се говори, че комунистическата номенклатура от времото на Живков е била финансово подготвена за прехода към капитализъм?


- Това са митове. Аз от първия ден след свалянето на Живков съм бил до него. Всички го изоставиха тогава. Единственият човек, който се грижеше за бившия първи, беше д-р Димитрова, която той благославяше. Един ден Живков се беше притеснил и мечтаеше да има поне 5 хил. долара. “Боже, казваше, как съм се докарал дотам, че като президент да нямам 5 хиляди долара спестени?”. Той нямаше представа какво са 5 хиляди долара. Трябва да ви призная, че старото поколение в партията, военното поколение, по-добре и честно служеше на България. Идете да видите сега къде живее Йордан Йотов. Обитава една къщурка – маломерна и скромна. Но това поколение си отива...

- Имало ли е предварителен план на Политбюро децата на бившите комунисти да овладеят възловите политически и икономически позиции в страната след 10 ноември 1989 г.?


- Не, никога не е имало такъв сценарий, имаше план за реформи, който не се осъществи. Всички други подобни внушения са фолклор, манипулация и опит за размиване на истината.

- Но как стана така, че днес най-големите приватизатори и собственици на капитала са предимно деца на партизани, ченгета от ДС, ръководни фактори в БКП?


- Децата на партийните функционери бяха учили по всички световни централи, знаеха минимум по два чужди езика перфектно, бяха овладяли целия политически протокол и изпревариха всички по подлизурство. Това беше тяхното предимство. Докато СДС нямаше подготвени кадри и се държаха много елементарно в чуждите централи, бяха бити и страхливи – имам предвид автентичните кадри в десницата. В същото време БСП много бързо взе завоя и с тази информация и контакти, които имаха, се пласираха много добре. Затова Западът се опря най-напред на тях, видяха точно в тях силата, която може да разгроми системата. И те наистина станаха първите хора, които разгромиха тази система, успявайки да изпреварят другите. Така се наложиха по естествен път. И понеже показаха говотност да служат вярно на Европа и САЩ, бяха готови за политическо-разузнавателни цели. Затова сега сме в това положение – чужди посолства да ни ритат по задника, както си поискат.

- Преди две години ГЕРБ спечели убедително парламентарните избори, очакванията бяха огромни, но управлението на Борисов вече буксува?

- Ситуацията в държавата е много тежка. Няма партия, която сама може да издърпа страната от този капан. За 20 години ние „постигнахме” пълен погром в икономиката и селското стопанство, направихме много процеси необратими. И затова на Борисов е трудно. Преди само от износ на земеделска продукция печелехме около 300 млн. долара, в СССР изнасяхме 280 млн. бутилки вино, а в Англия - 18 млн. бутилки. Ликвидирахме химическата промишленост, откъдето имахме експорт за над 700 000 долара, всеки трети кар в света преди беше български. В цигарената индустрия бяхме на първо място по експорт в света, изпреварихме “Филип Морис”. Но този национален капитал го разгромихме по най-криминален начин, обвит от димната завеса за нов цивилизационен избор и борба с комунизма. И се получи парадокс – колко са горчиви корените на социализма и колко са сладки неговите плодове. Никой не каза, че в борбата с “горчивите корени” сегашните “демократи” окрадоха и съсипаха индустрията – 9000 предприятия са минали под ножа на ликвидаторска приватизация. При тази ситуация всяко правителство ще буксува, независимо от добрите му намерения.

- Не е ли парадокс, че този варварски капитализъм, за който говорите, бе наложен в началото на прехода именно от кадри на старата номенклатура?

- Така е, партията, която вкара България в лоното на капитализма, е пребоядисаната БСП, която написа програмата “Ран-Ът”, а после я потули. Това свърши екипът на Андрей Луканов и те го крият, и сега се мъчат да вземат завой, като се афишират като „лява” партия. Същите тези хора накараха няколкостотин хиляди българи да гласуват днес като крепостни селяни. Обществото трябва ясно да знае, че сега криминалното ядро на червените е в БСП, а на сините – в СДС. Това са двете партии, гробокопачи на България. Така БСП загуби идентичност – социална, политическа и национална... Криейки се зад леви лозунги, беше първата, която застана зад икономическия, банков и индустриален грабеж в България. Затова сега няма село и град, където да не може да се посочи хайдук, който да не е бил партиец, който да не е участвал в разграбването на държавата. Използвам думата партийци, защото голяма част от хората в БКП не са били комунисти, а просто „партийци”.

- Страната навлезе в пореден изборен цикъл, какъв трябва да бъде профилът на бъдещия президент?

- Президентската двойка трябва да изразява обединението на нацията, звучи шаблонно, но е истинско и важно. Ние повече не може да си позволим да се делим на леви и десни, на фашисти и комунисти, на хитлеристи и сталинисти. Някой изкуствено ни дели и в тази мътилка и пушилка краде. Новите стопани на „Дондуков” 2 трябва да са хора, които не се плашат от честни битки, имат зад гърба си кариера, могат да поддържат баланса в интересите на всички политически цетрали, но пречупени през националния интерес.

- Успешен президент ли беше Георги Първанов, днес той е обект на сериозни критики, основателни ли са?

- Като характер той има в себе си една доста голяма доза предпазливост, бих казал даже пресметливост, която му носи известен успех. В този смисъл е играч от дъното на терена, топките си подава от дъното на корта. Това е добре за един политик, който се готви да бъде “бегач на дълго разстояние”, защото умее да изчаква и тогава да взима решение. Разбира се, има успехи, има и неуспехи. Но все пак не трябва да забравяме, че Първанов работи в условията на една много дълбоко разделена България, с много тежки социално-икономически и демографски процеси. В този смисъл, образно казано, неговото поведение беше адекватно на релефа на местността, на терена, на който трябваше да играе. Рано е да се дават оценки за мандатите му. Доколко е бил успешен, ще каже народът и историята, но не и в този период.

- Политолози предричат лидерска битка за „Дондуков” 2, но Сергей Станишев упорито бяга от такъв вариант, от какво се страхува?

- На парламентарните избори Борисов вече би Станишев. Той не е лидер като Бойко. Просто Сергей няма такива качества, по-интелектуален тип е, повече говоряща глава, изравнен тон, равна емоция... Затова Станишев пак ще бъде бит, ако се кандидатира за президент от БСП и участва в една лидерска кампания. Това го кара да е предпазлив.

- Водите съдебно дело срещу БСП, защо искате отнемането на правоприемството и?

- Тази война не е лична, нито е срещу Станишев, тя е по решение на един наш конгрес. Поводът да започнем делото е желанието ни да се отнеме правоприемството на БСП, тъй като ръководната върхушка на тази партия въведе в заблуда и измама привържениците на лявата идея с единствената цел да набави за себе си имотни и властови облаги. На практика
БСП са политически измамници Те казаха, че са наследници на БКП, свикаха набързо конгрес и се преименуваха на БСП при тежки и груби процедурни и законови нарушения. БКП никога не е била регистрирана съдебно. Тя е била политически ръководител и е управлявала по силата на чл. 1 от Конституцията. Със съдебния процес искаме да кажем високо: “Българи, вас ви измамиха, вас не ви управляват комунисти, а капиталисти”!

- Вие сте лидер на партия “Съюз на комунистите в България”, каква перспектива има идеологията ви, след като Европа отрече комунизма?


- Нашият резервоар и потенциал са гладът и мизерията, хората, които загубиха, бяха смачкани, излъгани от прехода. В България след 10 ноември 1989 г. беше направена реформа, от която загубиха 95% от хората. Загуби се справедливостта, моралът и ценностите...

Една реформа е успешна, когато е подкрепена и призната от болшинството, а не както е сега - единствено от платените партии, социолози, политолози и журналисти, които възхваляват „невидимата” ръка на пазара. А тази „невидима" ръка е всъщност ръката на мутрата, на спекуланта, на алчния политик и чиновник. За политиката ни има бъдеще, защото ние не говорим „Назад към социализма”, а казваме: „Напред към социализма”. На политиката гледаме през портфейла, през възстановяване величието на човешкия дух, справедливостта, както и през интересите на гражданите и държавата. А що се отнася до перспективата – има я! Само младежката ни организация вече надхвърля 3000 души...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 187| 26817 |10.11.2010 Т. Живков: В държавата цари разруха, а новите управници тънат в разкош и салтанати . 64| 55489 |20.01.2010 Тодор Живков: Исках да сме със запада, но шпионин ме предаде . 103| 18267 |08.11.2009 Евгения Живкова: Днес Живков би казал: “ Тази демокрация е едно недоносче” . 46| 33127 |06.11.2009 Димитър Иванов: Живков падна след психологически преврат с принуда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads