Реклама / Ads
30| 22046 |28.02.2013 ИНТЕРВЮ

Куцаров: Изборите в България трябва да са задължителни

.
Димитър Куцаров
Не може да се изтъква добрата ни позиция пред Брюксел и стабилния фиксинг на държавата, когато хората гладуват, коментира за Фрогнюз Димитър Куцаров, председател на НД „България си ти”. Според него финансовият министър в оставка Симеон Дянков не е бил воден от идеята да направи нещо за България, а се е стремял към поста вицепрезидент на Световната банка.
 

Интервю на Ренета Попова

- Г-н Куцаров, дали на някой му е ясно какво се случва в момента в държавата?


- Аз знам какво се случва. Обаче доста хора, включително и тези на улицата, усещат, че нещо не е на ред, но им липсват правилните отговори. А политиците си мислят, че отново ще им се размине.

- Как стигнахме до тук?

- Един народ живее добре, когато е задоволен. Първо - да може да посреща елементарните разходи и второ – да има възможност да се изучава и развива. В България това е трайно нарушено. Хората излязоха да покажат, че не живеят добре тези 23 години. В същото време обаче са зомбирани от облъчването на медиите и политиците, които насаждат идеята, че фиксинга на държавата е добър. Не може да се твърди, че сме с добра позиция пред Брюксел. Самата Бриджит Чарнота, главният наблюдаващ на България и Румъния, отбеляза, че с прекаленото затягане на коланите и пазенето на фиксинга да изглежда добре, унищожаваме нормалния живот на хората. Стандартът на малкия и средния бизнес, както и на обикновения гражданин в България в момента е под минимума, което доведе и до масовите протести.

- Тоест финансовата стабилност на България е за сметка на гражданите, а не постижение на Симеон Дянков?

- Аз съм убеден, че Дянков дойде, не за да направи нещо за държавата, а за себе си. Ще мине около година и на всички ще им се изясни схемата Дянков, но след като Борисов го махна, не се знае дали ще бъде толкова високо оценен. Според мен той се готвеше да се върне като вицепрезидент в Световната банка. Показателите, които трябва да спазва, ги е изпълнил с цяла държава – управлявал я е, спазвал е фиксинга, нищо че народът е гладен. Но този шамар, който му удари премиера с оставката, може да му изиграе лоша шега.

- Съгласен ли сте, че бунтовете бяха провокирани заради нарушени интереси на енергийната мафия?

- Хората излязоха на улицата поставени пред дилемата: да си платя тока или да се нахраня. Обаче нямат отговор защо се стигна до тук, а той е назад във времето. Меглена Кунева, когато беше еврокомисар, защитаващ потребителя, беше човекът, който затвори двата реактора в Козлодуй. Тя положи основите на монополите в България и то не само в енергетиката. В течение на времето тези монополни структури бяха добре усвоени и наложени. Защо комисията за разследване на корупцията по високите етажи не направи нищо, а там работят 15-16 човека, които вземат много високи заплати? Изкуствено се пренасочи вниманието на хората към енергоразпределителните дружества.

- Вие като човек, работещ и в сферата на частния бизнес, как оценявате случващото се с ЕРП-тата?

- Когато се сключва даден договор, предварително се участва в конкурс. Дали е имало изобщо такъв и как е спечелен, аз не знам, тъй като документите са засекретени. Трите енергоразпределителни дружества са инвеститори в България. Като такива те трябва да дойдат и да вложат някакви пари. А ние наблюдаваме в нашите сметки графа със загуба на електроенергия, за пренос, което е неприемливо. Ние плащаме, че фирмата е инвестирала в нещо – такава сделка в пазарната икономика няма. Вместо въпросното дружество, инвеститорът е нашият джоб. Който е разписал подобен договор от Българска страна, трябва моментално да бъде разследван и вкаран в затвора. А когато инвеститорът не може да си свърши работата, трябва да отпадне от пазара. Обаче тук всъщност няма такъв. Имаме 3 енергоразпределителни дружества, цената на тока на които е една и съща. Тоест говорим за картелно споразумение.

- Какъв е изходът от ситуацията според вас?

- Чуват се някакви абсурдни предложения за национализация на ЕРП-тата. Ние няма да се връщаме в комунизма. Но сега не стига, че ще си платим сметките за тока, но ще бъдем съдени от ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Трябва да бъдат излъчени добри юристи сред протестиращите, които да защитат интереса на страната ни. Има картелно споразумение, което нарушава европейските закони. Щом българският съд не иска да се занимава, да се направи обща подписка и да се заведе дело от маса потребители, които да изкажат недоволството си и пред Страсбург. Да се види, че Комисията за защита на потребителя не си е свършила работата, нито комисията за разследване на корупцията, нито ДКЕВР. В момента масово се сменят контролни електромери, няма кой да разследва, че се извършва подмяна.

- Мислите ли, че има подготвени хора между протестиращите, които да поведат тази битка?

- Не трябва да се търси поредният лидер и месия. Това би означавало, че ще тръгнем по една плоскост, която няма да доведе до добър край. Според мен трябва да се обединят всички българи и да припознаят, не политически организации, а граждански движения, които са регистрирани по закон, работещи и с потенциал. Такива, които не са обвързани с картелни споразумения и с мафията, за да могат да изведат исканията на гражданите на ниво. Защото сега цари хаос. Не може човек, който са ударили с камък в главата, на другия ден да стане лидер. В България има достатъчно движения и формации, трябва само да ги отсеем. Да се съберат и да излезнат с ясни мерки.

- И все пак граждански организации  не могат да управляват държава?

- Не, но могат да контролират държавата. Една стабилна гражданска организация може да помага първо на крайно нуждаещите се хора, може да защитава интересите, които си е поставила като приоритет – на майки, на деца, на инвалиди, някои организации са по-широко скроени като „България си ти”. 

- Вашите симпатизанти на улицата ли са?

- Нашите съмишленици, които са около 20-30 хил. от цяла България, също са част от протеста, без да се обявяваме за лидери. На протеста в неделя участие взехме в Шумен, Враца, Ямбол, Хасково, Димитровград, Пловдив, Добрич, Ботевград и др.

- В кои искания на протестиращите припознавате вашите идеи?

- Моментално да се махне държавното субсидиране на партиите и прозрачност кой ги финансира, за да знаем какви бизнес кръгове стоят зад тях. Да се знае колко са партийните членове и какъв е членският им внос. Аз не искам моите пари да отиват за партията на Доган например. Не съм съгласен също в Конституцията да пише, че Ахмед Доган представлява българския народ и го защитава в парламента. Да не говорим, че той там почти не влиза.  Второ – искаме мажоритарен вот. Да влизат в парламента по региони издигнати достойни личности за депутати, напр. 1 депутат на 20 хил. човека. Ако не защитава интересите на региона, от който е издигнат, да има възможност за отзоваването му с 51% от гласовете на избирателите. Не съм съгласен да ми спуска партията техни хора, предложени от незнайни бизнес кръгове. Избирателният кодекс също трябва да бъде променен.

- Как ще коментирате липсата на нови лица в политиката и въртележката на старите муцуни?

- Няма нужда аз да ги коментирам. В сайта на „България си ти” сме направили допитване до читателите за „Най-нежелан български политик”. За 1 час сайтът почервеня, хората ги знаят кои са. Трябва също да се предприеме ограничение от максимум два мандата на един депутат в Народното събрание. Някои ще се пенсионират там - послушници, само вдигат картата, не са казали две реплики от трибуната, никаква работа не вършат. Освен това администрацията в държавата трябва да се съкрати на половина. Ситуацията в страната се е нагнетила до степен, че хората не иска да чуват за никой политик. По-лошото е, че самите политици отказват да чуят какво казват хората. А напрежението ще ескалира, защото новите сметки за ток дойдоха и те са още по-плашещи.

- Има ли начин политиците да избягат от хорската омраза?

- Бих ги посъветвал да си вземат бележка от това, което се случва в държавата. Да се огледат и да се допитат до хората до каква степен са желани и да не бъдат толкова нагли. Да имат поне малко чест да се оттеглят. Партиите да извадят нови лица, които са разпознаваеми от хората по региони. Да приемат мажоритарния вот и да дадат възможност на хората да ги отзовават. Защото самите партии също страдат от продажни политици.

- Властта в момента е в ръцете на президента. Вие, ако бяхте спечелил президентските избори през 2011 години, каква политика щяхте да приложите сега? Ще се справи ли със задачата Росен Плевнелиев?

- Трябва да се промени системата, да не цари компроматна война по време на изборите, да се покаже доброто в държавата. Президентският дом трябваше да е отворен дом на обществото. Не мисля, че Плевнелиев ще се справи със ситуацията. Защото трябва да зачеркне миналото си, партията си, приятелите си.

- Чуват се скандирания за нова Конституция. Съществуващата до каква степен дава свобода на гражданските организации?

- Никаква свобода, тази част от Конституцията е абсолютно срязана. Тя е съставяна от хора, които много добре са преценили как да се зарови България в дупката. Самият господин Слабаков се изпусна на пресконференция тези дни и попита: „Кой е този глупак, който я прие тази Конституция?” В отговор получи: „Баща ви е един от тях.” Това е голямата трагедия в България – ние не четем, не се образоваме. Хората, които са на улицата, не са виновни, че не знаят, но са виновни, като излизат, че не знаят за кой гласуват. И са длъжни да гласуват. В България, както и в други страни, трябва да бъде задължително гласуването. Като не отидеш да гласуваш, да ти се блокират банковите сметки. И тук предлагам да въведем Холандската система, тъй като сме пригодени към нея. Във личната си карта ние имаме пръстови отпечатъци. На подходящи места се разполагат автомати. Отиваш на определения ден с личната си карта, четец определя съответствието й чрез пръстовия ти отпечатък, и системата те допуска да гласуваш. Инвестицията изплаща 27 пъти сегашната схема на гласуване.  


        
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 44649 |20.02.2013 Ал. Маринов: Предстои цялостно преобръщане на пластовете в България . 19| 77301 |17.01.2013 Проф. Аврамов: Повечето в България умират не от рак, а от лечението . 47| 42104 |24.01.2013 Кубрат Томов: България има мисия пред света . 22| 21613 |11.01.2013 Камен Воденичаров: Генетично сме против България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads