Реклама / Ads
0| 13295 |12.05.2022 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров за Фрог: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина, но са важни детайлите

.
Мартин Димитров
Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи за доставка на газ. Две са алтернативите - втечнен газ и азербайджански газ. С танкерите от САЩ е добре, но са важни детайлите. Отлично ще е, ако цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”. Важно е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Путин няма да спре газа за Европа, ще е катастрофа за руската икономика.
 

Това каза пред Фрог депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

 

- Г-н Димитров, коментирайте газовата сага на България? Как ще продължи, има ли надежда за страната?

 

- Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи, защото се видя, че на Москва не може да се разчита. Ние имаме договор с "Газпром", изпълнявахме го, но ни отказаха доставки за газ. Затова трябва да се работи по двете алтернативи - втечнен газ и азербайджански газ през гръцкия колектор, като бъде готов.

 

- Коментирайте новината от премиера Кирил Петков за договорените два танкера с газ от Съединените щати?

 

- Това за договорените танкери звучи добре, но са важни детайлите, които не ги знаем. Цената, сроковете, разтоварването - тези неща не ги знаем.

 

- Като че ли не е сигурно, къде може да получим този газ , защото слотовете на гръцкия терминал Ревитуса са резервирани, а с Турция нямаме споразумение за междусистемна газова свързаност?

 

- Затова казах, че детайлите са важни, но въпросът ще бъде решен. Има как този въпрос да бъде решен. Детайлите не ги знаем, а нас ни вълнува крайната цена с всички разходи. И ако действително успеем да е под цената на "Газпром", то това ще бъде отличен резултат за България.

 

- Може ли цената да е по-малка от тази на "Газпром". Сутринта депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза, че не може цената на втечнения газ да е по-малка от тази на тръбния газ?

 

- През летния сезон втечненият газ през минали години е бил на много по-ниски цени. Когато падне световната консумация на газ лятото е имало случаи, когато втечненият газ е на много, много прилични цени. Не можем да казваме, че това няма как да стане. Но трябва да направим всичко възможно в момента да си осигурим алтернативи.

 

- Ще ни помагат ли Германия и други страни от ЕС, за да няма газова криза у нас?

 

- По важното е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Тук важното е българското правителство постоянно да се обръща към комисията за това и да започне за го прави. Защото България е много малък консуматор на газ в световен мащаб. Ние консумираме 3-3,5 млрд. кубически метра газ. Това е малко количество. И когато европейската комисия започва да сключва големи договори, то при тях винаги се правят отстъпки в цената. И затова в момента е ключово комисията да се разбърза и по-скоро да започне да го прави и работи.

 

- Но ако Путин врътне кранчето и спре газа от "Газпром", Европа може да ни загърби?

 

- Моята прогноза е, че Путин няма да спре газа за Европа. Допускам, че може да спре за определени страни в търсене на определени цели. Но няма да го спре за цяла Европа, защото това ще бъде истинска катастрофа за Русия и руската икономика. Има много повече създаване на страх тука, хибридна атака и заплахи. Но аз смятам, че ако има спиране на газа, това ще са селектирани действия, а не за цяла Европа.

 

- И все пак постигнахме малка победа с прекъсване на зависимостта си от руския газ?

 

- Ние трябва да прекъснем изцяло тази зависимост. Това е най-важното. Защото всеки миг могат да решат да ни спрат газа. И това е огромна загуба и за бизнеса, и за гражданите.

 

Разговаря: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15469 |10.05.2022 Проф. Павлов пред Фрог: Руската пета колона е превзела БНР. Не виждам в Костадинов нов Аспарух . 0| 23113 |10.05.2022 Първан Симеонов пред Фрог: Петков събра несъбираемото. Предизвикателството е балансирайки, ПП да не загубят себе си . 0| 14837 |09.05.2022 Бойко Атанасов пред Фрог: Вървят пазарлъци между управляващите и ГЕРБ за членове на ВСС . 0| 17279 |05.05.2022 Осман Октай пред Фрог: С поведението си Радев е на ръба на импийчмънт. Може да го прави с политически намерения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads