Реклама / Ads
46| 46759 |21.09.2020 ИНТЕРВЮ

Осман Октай пред Фрог: Задкулисието ще дръпне чергата на Борисов, трябват му милиардите от заема и Брюксел

.
Осман Октай
Задкулисието ще дръпне чергата на Борисов, защото му трябват милиардите от заема и от Брюксел. Това каза пред Фрог нюз политическия анализатор Осман Октай. Ето какво още допълни той:
 

 Г-н Октай, протестиращите в София всяка вечер канят премиера Бойко Борисов да отиде при тях.  Защо той  реши да отиде при хората във велинградско? Умишлено или случайно бе избран този регион?

 

Първо тези хора никога няма да гласуват за ГЕРБ. Вчера гледах с интерес поредния пародиен репортаж на миналия в нелегалност министър-председателя на европейска държава от джипката. Интересно ми беше да видя пред какви хора ще има кураж да се покаже. Наскоро обиколи околностите на София, за да ни покаже строящи се обекти инкогнито. Спомняте си как с гръм и трясък се провали едно негово мероприятие в Северозападна България, където бе нареден актива на ГЕРБ, за да му ръкопляска театрално.  Сценката бе организирана от местните кметове, като по този начин се опитаха да направят отчаян ход на пропаганда, сиреч колко любов строи от народа към Борисов. Всъщност добре стана, че местна медия го разобличи. Тотален  провал се оказа и  първият контрамитинг. Там нямаше хора от София.  Организирано бяха стоварени в центъра на столицата групи от провинцията, футболни агитки и представители от  малцинствата.  ГЕРБ се опитаха да замаскират нещата, че видите ли едва ли не ромите са се появили да изразят радостта си, че влизаме в еврозоната. Сякаш те дълбоко разбират смисъла на този процес. Откакто мина в нелегалност, на Борисов му трябваше публична изява.

 

Защо обаче отиде на това място?

 

Бойко Борисов се възползва  от изграждането на един междуселски път.  Както е известно фирмите, които участват в подобно строителство харчат публичния ресурс по неясен начин. Това едно и второ- местните кметове също ставата част от корупционните схеми покрай строителството на какъвто и да е обект. Та те събират местните хора на такива мероприятия и им поставят една задача – да ръкопляскат и да се радват. Аз съм виждал много такива мероприятия през годините назад. Това беше помашко население, което смея да твърдя добре познавам. Те са избиратели на ДПС. Очевидно е, че ДПС също са участвали в този фарс по посрещането на Борисов. Забелязах, че в началото на репортажа Борисов от страх не смееше да слезе от джипа, а говореше с хората през стъклото. Това бе много показателен момент.  Посрещането вчера ми напомни за онзи клип с циганката, която пееше: „бате Бойко, бате Бойко“.  Вчерашната поява на Борисов на това място бе  злоупотреба с бедните, зависимите и  потискани хора, които се третират като крепостни. Те биха се зарадвали на самун хляб и кисело мляко.  

 

Допускате ли, че тези хора в радостта си са били искрени?

 

Не, сме смятам. Когато един лидер организира подобни показни акции, това показва ,че той е осъзнал в каква голяма степен е поставен в изолация от гражданите и каква омраза има към него. Върхът на цинизма бе как Бойко Борисов  през цялото време  сравняваше тези хора, които уж го обичат, с  „неблагодарниците“ на жълтите павета, които през цялото време му искат оставката. Целта беше да се покаже как едва ли не там в София са охранени и не мислят за тези хора, които са гладни. И той отива да нагледа при гладните. Това е поредното дъно в  падението на Борисов.

 

Защо ДПС позволи техният електорат да бъде употребен по този начин?

 

Това трябва и на ДПС. Те пък по този начин пращат посланието: „Бойко,  не може да се покажеш никъде, освен сред нашите хора. Всичко зависи от нас“.    Мустафа Карадайъ поиска от трибуната на парламента три неща-оставка на правителството, на президента Радев и създаване на експертен кабинет. ДПС мечтаят за  кабинет „ала Беров“, защото вече не им стига. Искат директно те да управляват средствата от петмилиардния заемите, който правителството ще вземе, както и парите които ще се  отпуснат от Брюксел. Чувал съм Ахмед Доган навремето да казва: „И какво, ние им вършим работата, а те ни дават трохи“. За ДПС това, което им дава Борисов са трохи. Те искат всичко до последно.

 

Европа и САЩ дадоха ясни сигнали, че виждат какво се случва в България. Управляващите обаче изглежда, че се окопават.  Каква е прогнозата ви за Борисов и кабинета?

 

Пак ще повторя, че задкулисието докара Бойко Борисов на власт и то ще го свали. В момента той е поставен на изключителен рекет.  Под въпрос е дали еврофондовете няма да бъдат спрени, заради корупцията, който бе осветена от протестите и разследванията на журналистите. На преден план сега стои харченето на милиардите от заема и от европейските средства, които се чакат. Защо това задкулисие да ги дели с Борисов, когато  може да го свали от власт и само да управлява милиардите?! Отговорът щеше да е доста по-лесен, ако не бе настоящата сложна ситуация. Защото дори задкулисието вече е тревожно?

 

От какво се е обезпокоило?

 

То вече вижда, че трябва да приключи с рекета. Трябва да се направят мили очи за пред Европа, за да не се блокират средствата. До този момент задкулисието винаги е решавало кога ще има предсрочни избори. Така, че очаквам както при Орешарски, да  дръпнат чергата на Борисов и да се отиде на предсрочни избори. Има голяма опасност от зулумите на управлението, да настъпи социално-икономически срив, който пък да доведе до нова „Виденова зима“. Задкулисието си дава ясна сметка за тези неща. То обича да управлява процесите, за да печели от това, а не да губи. На хората, които управляват държавата в сянка, ще им трябват тези пари и затова няма да ги поставят на риск. Борисов е до такава степен дискредитиран, че те ще го изхвърлят на бунището.  Преди ги трепеха по софийските улици, сега ги обричат на политическа смърт. Задкулисието няма да рискува да се разруши държавността и да настъпи хаос в управлението,  защото само то ще загуби милиарди.  На тях им трябват милиардите от заема и портфейла от Брюксел. Убеден съм, че първо ще похарчат Борисов. А след това Пеевски чрез Гешев.  А накрая и самия Гешев, само и само да не загубят парите.

 

Защо включвате главния прокурор Иван  Гешев, като му отреждате последно място?

 

Защото той ще е необходим, за да се елиминират другите посредници. Гешев е в светлината на прожекторите. След 5 октомври, когато е изслушването в ЕП, ще станем свидетели на доста сериозни процеси в страната от това естество.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 66| 52983 |18.09.2020 Атанас Атанасов пред Фрог: Публикацията в “Шпигел” е разстрел. ”Отряза” ли Меркел главата на Бойко Борисов?! . 20| 15543 |17.09.2020 Евродепутатът Клеър Дейли пред Фрог: Управляващите се надяват да продължат нагло да отричат случващото се в България . 11| 12590 |09.09.2020 След 30 дни гладна стачка - Димитър Василев пред Фрог: На тази земя има непоколебими хора . 12| 12897 |05.09.2020 Митко Трайков пред Фрог: Заплашиха ме, но няма да се откажа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads