Реклама / Ads
32| 10054 |28.06.2023 ИНТЕРВЮ

Проф. Димитър Вацов за Фрог: Волгин няма как да бъде спрян, докато СЕМ не се превърне в нормален медиен регулатор

.
Проф. Димитър Вацов, философ Източник: Сайт на БНР
Петър Волгин е малко преекспониран. Много по-съществен проблем е, че изцяло руски пропагандни тези прокарва Соня Момчилова - шефката на СЕМ. Волгин няма как да бъде спрян, докато СЕМ не се превърне в нормален медиен регулатор.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз професорът по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет Димитър Вацов. Вижте и цялото интервю:

 

Близо 400 автоматизирани уебсайта разпространяват руската пропаганда в България, вместо информация, генерирана от хора. Тези сайтове, наречени "сайтове гъби", лесно се създават и автоматично събират и публикуват текстове, взети от други източници. Можете ли да ни разкажете повече за тези сайтове, какво представляват, как функционират точно?

 

Първо трябва да кажем, че тези сайтове се появяват миналата година. Има два големи пика на руската пропаганда у нас. Това е видно от доклада, който сме публикували на сайта на Фондацията за социални и хуманитарни изследвания. Този доклад е посветен на руската пропаганда в медиите през 2022 г. Единият пик е свързан със самото начало на войната. Тогава най-често разпространяваните руски публикации са на 23 и 24 февруари. Това е датата, на която Путин признава, че ще признае независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики. И на 24-и реално, защото тогава всъщност е обявяването на войната, вече действително влизат руските войски в Украйна. Започва агресивната война.

 

Полека лека започна да затихва нивото на руската пропаганда, докато в края на ноември отчитаме един огромен нов пик, който отново качва 6 до 10 пъти, по различните ни търсения, рециклирането на руски опорни точки онлайн посредством различни сайтове и блогове. Тогава ние вече откриваме действително една мрежа от близо 400 сайта, които от IT-тата са наричани "сайтове гъби", защото се множат като гъби след дъжд. Те са абсолютно еднакви по съдържание, имат два дизайна, които споделят. Съдържанието, което се качва, е напълно идентично. На пръв поглед, те приличат на нормални новинарски сайтове с лек жълт оттенък. Т.е. имат доста сензации, доста жълти клюки.

 

Между тях се появяват средно между 3 и 7 публикации, които коментират войната във Украйна, които са откровено политически. Тези публикации се рециклират средно 400 пъти на ден. Една публикация, като се качи на 400 сайта, се размножава 400 пъти. Заглавията на тези новини са от типа "Еди къде си руснаците разгромиха украинците, с видео от войната". Видео обикновено няма, има съвсем кратък текст, който е машинен лош превод от руски. Става дума за статии, които не се очаква някой да ги чете, а те трябва да създават някакво впечатление, когато бъдат качени в социалните мрежи. Другите са малко по-софистицирани. 1-2 статии, които са за по-четящата публика, които между западната и обективната гледна точка за войната, прокарват руските тези. Т.е. така да се каже, те зарибяват една друга аудитория. Идеята е руската и демократичната гледна точка да бъдат разглеждани като равнопоставени.

 

Тези сайтове използват платформата Share4Pay, която заплаща на потребителите за споделяне на готова информация от тези сайтове в социалните мрежи. Какво представлява тази платформа?

 

Трябва да кажем, че тези сайтове, всички от тях рекламират една платформа, която се нарича Share4Pay. Ние анализираме медийното съдържание, не можем да отидем отвъд това, което виждаме в конкретната медия. Не можем да проследим нито парите, нито IP-адресите, нито кой конкретно стои зад тези сайтове. Обаче, когато 400 сайта гъби, рекламират една и съща платформа, ние с основание трябва да проследим какво ни предлага въпросната платформа. Тя ни предлага следното: На всеки от вас, който иска, ще му предоставим готов сайт. Ще го пълним с готово съдържание. А вие, в свободното си време, само кликвайте и споделяйте статиите от този сайт в социалните мрежи. Срещу това ще получавате пари. Не е ясно каква е тарифата - явно е по договаряне. Освен това, ако доведете още 5 или 7 човека, се получава и процент от това, което те биха получили при техните шервания, т.е. малко на принципа на финансовата пирамида работи тази машина.

 

Т.нар. сайтове гъби са субстанционално свързани с други сайтове, зад които стоят живи хора. За разлика от гъбите, които очевидно са роботи, в най-добрия случай просто един човек качва статиите в тях, те са свързани с някои медии, в които работят живи хора и това се знае. Те са във връзка с т.нар. Информационна агенция "Блиц". В около 60% от случаите проруските публикации първо излизат в "Блиц" и 5 до 10 минути след като излязат в "Блиц" те започват да бъдат рециклирани. Руските публикации поне за първото тримесечие на тази година "Блиц" и машината за сайтове гъби си взаимодействат постоянно. Веднъж едните подават едно съдържание, после другите го преповтарят и обратното. Публикациите, които влизат в сайтовете гъби, минават и през други сайтове, които произвеждат съдържание. Например "Класа.бг" е такъв сайт. Виждали сме случаи, в които публикацията първо излиза в "Класа.бг", след това се завърта от машината. Засичали сме случаи, в които спортни сайтове първо завъртат съдържанието и след това го пуска машината. Т.е. има и може да се оформи една мрежа от сайтове, в които работят очевидно хора, които са свързани дълбоко с руската пропаганда в България.

 

Става ясно, че има четири основни домейна, към които се поставят субдомейни и така се клонират няколкостотин сайта. Можете ли да ни разкажете повече как по-точно става този процес?

 

 

Как става самото клониране? Пред въпросния домейн първо, че има един конкретен сайт, например bgvest.eu. Клонирането става като пред него се добави субдомейн. Тези субдомейни често са откровено идиосинкразни. Вероятно самият потребител си решава как да му се казва сайтът. Ето например novini675.bgvest.eu. Или admiral.bgvest.eu. Начинът на клониране е изключително прост. Предполагам, че технологично това е много лесно. Тук трябва някой IT-специалист да се произнесе, ние изследваме основно медийното съдържание на сайтовете.

 

Очаквате ли след последните събития в Русия, визирам опита за метеж, осъществен от Евгений Пригожин, на руската пропаганда у нас да се даде нов тласък?

 

Ние специално ще го изследваме това нещо. Ние пуснахме един бюлетин за първото тримесечие да видим какво се случва още преди метежа - до март месец. Мога да изкажа своите първи наблюдения по отношение на метежа, който бе осъществен в Русия. Първите наблюдения са, че изключително шокирани бяха руските пропагандисти у нас, имам предвид живите такива. Защото има и други такива пропагандни мрежи. Да речем, ботът, който най-често рециклира проруско съдържание е Novini247. Този бот е свързан с Pogled.info. Те често въртят едни и същи публикации, най-често превеждат от руски. Разликата е в това, че в Novini247 очевидно няма редактор, който да оправи машинния превод, докато Pogled.info има такъв човек. Novini247 често цитира и препубликува Pogled.info. Има един друг сайт NewsFront, който е новинарска агенция, базирана в Крим. Публикува съдържание на 10 езика, в това число и български. Има българска редакция. Българската редакция на руската хибридна агенция е основният източник на съдържание в българския интернет. От една страна имаме Pogled.info, от друга страна имаме NewsFront, и другото са машините.

 

Ако погледнем какво правят най-вече Pogled.info, те почти не смееха да кажат на 24, 25 юни, че се случва нещо. В момента, в който, така да се каже, се стигна до сделка, между Путин и Пригожин, те започнаха отново да възхваляват руското единство, Путин, и да се присмиват на аудиторията, която е била впечатлена от възможността Русия да се разпадне от гражданска война. Но те определено бяха стреснати. Поне българските путинисти бяха сериозно стреснати от това, което се случваше в Русия на 24-25 юни. Оттук нататък зависи какво ще се случи в Русия, защото те са абсолютно зависими. Със сигурност нямаме гаранция, че Путин се е укрепил. Не е ясно дали режимът ще успее да се капсулира отново. Не е ясно какво ще стане на фронта, защото при един голям украински пробив, какъвто все пак е възможен, ще има много сериозни сътресения. Дали ще се усили пропагандата? По-скоро ще разчитат на завъртането на това, което имат в момента. Освен ако не дойдат някакви свежи сили, най-вече финансови такива.

 

Докога Петър Волгин ще осъществява своята радикална проруска дейност в България? Може ли той да бъде спрян според Вас?

 

Според мен Петър Волгин е малко преекспониран. Много по-голям проблем е, че изцяло руски пропагандни тези прокарва Соня Момчилова - шефката на СЕМ. Волгин няма как да бъде спрян, докато СЕМ не се превърне в нормален медиен регулатор. Няма как да се случи една такава нормализация, преди да се осъществи един, така да се каже, санитарен контрол около публични фигури и политици, български, които прокарват официално руските опорки. Проблемът е, че те са много и са много гласовити. От една страна, имаме парламентарно представените "Възраждане" и БСП. Имаме президент, който прокарва същите руски наративи. Имаме и една левица, която радикално прокарва въпросните тези. Имаме широк политически спектър, който се опитва да представлява проруско и пропутинистко малцинство в България, което достига 25-30%, ако се сумират резултатите на тези политически сили. Иначе, над 60% от хората в България, без да са антируски настроени, общо взето имат едно нормално проевропейско виждане за развитието на страната.

 

Разговаря Георги Камарашев

 

***


Димитър Вацов е професор по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет. Той е главен редактор на сп. Критика и хуманизъм, както и председател на УС на Фондация за хуманитарни и социални науки – София. Автор е на книгите: Силите на речта. Радикална прагматика (София: Изток-Запад, 2021); Това е истина! (София: НБУ, 2016); Опити върху властта и истината (София: НБУ, 2009), Свобода или признаване: Интерактивните извори на идентичността (София: НБУ, 2006); Онтология на утвърждаването: Ницше като задача (София: Изток-Запад, 2003). Публикувал е редица статии на италиански, руски, френски, испански, полски и английски език. Интересите му са в областта на политическата философия и философията на езика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4407 |24.05.2023 Проф. Лучия Антонова: Езикът обича разнообразието и е огледало на човешката душа . 35| 8230 |09.05.2023 Проф. Р. Генов пред Фрог: Договорът ”Ленд-лийз” бе решаващ за СССР срещу Хитлер, сега с ”Ленд-лийз” Украйна воюва срещу Путин . 2| 4531 |26.04.2023 Треньорът Димитър Трифонов пред Фрог: Абсурд е Агенцията за безопасност на храните да отговаря за кучетата . 13| 9627 |27.03.2023 Проф. Румен Кънчев пред Фрог: Отношението на Китай към Русия е тактическа игра, а не дългосрочна стратегия на Пекин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads