Реклама / Ads
0| 7071 |09.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

И Бенисио Дел Торо журира в Кан

.
Актьорът Бенисио Дел Торо е член на журито на фестивала в Кан Източник: filmdeculte.com
Освен режисьорът Тим Бъртън, в тазгодишното жури на фестивала в Кан членове са и актьорът Бенисио Дел Торо, както и актрисите Кейт Бекинсейл и Джована Медзоджорно. За първи път, филмите в официалния конкурс са по-малко от предишни години – те са точно 18.
 
63-то издания на Международния кинофестивал в Кан ще се проведе от 12  до 23 май, 2010 г.

Американският кинорежисьор Тим Бъртън ще оглавява международното жури на 63-ия фестивал. Сред членовете му са британската актриса Кейт Бекинсейл, италианската й колега - Джована Медзожорно, нейният сънародник Алберто Барбера, директор на националния филмов музей, френският писател и режисьор Еманюел Карер, испанецът Виктор Ериче, директорът, актьор и продуцент от Индия- Шекар Капур, пуерториканецът Бенисио Дел Торо, композиторът от Франция Александър Деспла.

Тазгодишното издание на фестивала в Кан се открива с мегапродукцията на режисьора Ридли Скот – “Робин Худ”, която се показва извън официалния конкурс.

Още в началото на месец май, главният селекционер на фестивала Тиери Фремо предупреди международната преса, че "броят на състезаващите се филми ще бъде леко ограничен". И наистина в окончателната селекция попаднаха само 18 заглавия ( за разлика от миналогодишните 20).

Сред щастливците в състезанието за Златната Палма са излезлият наскоро “Изпепелени от слънцето 2” на ветерана Никита Михалков, който независимо от негативните отзиви на руската критика е решен да се бори за златото до край. За голямата награда ще се бори и унгарският режисьор с проекта си “Tender Son - The Frankenstein Project” , създаден по прочутия роман на Мери Шели.

Далечният изток присъства в конкурсната програма на Кан освен с филма на китаеца Уан Сяошуай и с два южнокорейски филма "Поетичност" на Ли Шанг-Донг и "Прислужницата" на Им Санг-Су, представящи два характерни за националното кино жанра: мелодрама с морализаторски привкус и еротичен трилър. Култовият японец Такеши Китано ( “Брат”, “Затоичи”) ще се бори за Златна палма с новия си гангстерски филм “Възмущение”, в който Китано участва и като актьор – в ролята на престъпен бос. Азия е представена и с още една продукция - на тайландския режисьор Апичатпонг Верасетакул, озаглавена "Long Boonmee Raleuk Chaat".

След близо двайсетгодишно отсъствие от Кан ветеранът Бертран Таверние предлага екранизация на произведение на Мадам дьо Лафайет "Принцесата от Монпенсие". 44-годишният актьор Матийо Амалрик ще се изяви като режисьор и продуцент на филм за проституцията в Щатите и във Франция през 50-те години - "Турне". Ксавие Бовоа ще покаже "Хора и богове", в който е разкрита историята на християнски свещеници, убити от въоръжени ислямисти по време на гражданската война в Алжир през 1996.

Разбира се, в битката за “Златна палма” участват винаги големи имена. И в 63-тото издание на фестивала, освен Никита Михалков,ще  участват и иранецът Абас Киаростами ("Вкусът на черешата", 1997) и британецът Майк Ли ("Тайни и лъжи", 1996) – и двамата носители на “Златна Палма”.

"Точно копие" е първият европейски филм на иначе дълбоко свързания с корените си ирански режисьор. Заснет в Тоскана, с Жюлиет Бинош в главната роля, филмът ще се занимава с оригиналите и копията в изкуството. "Another Year" пък се очертава като поредния типичен филм на Майк Ли, в който, той отново се разкрива като горчив скептик.

Голям шанс за успех има и "Biutiful" на Алехандро Гонсалес Иняриту ( удостоен с награда за режисура за "Вавилон", 2006). В ролята на наркодилър е испанецът Хавиер Баордем, който се противопоставя на "лош" полицай, който пък по волята на съдбата ще се окаже негов приятел от детинство.

Интересно предложение е “Fair Game” на американеца Дъг Лаймън – единственото американско предложение в конкурса с участието на звездите Шон Пен и Наоми Уотс, които изпълняват главните роли във филма.

Български филми в конкурсната програма и в паралелните секции няма, ако не се брои участието на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде " в конкурса на младежкото жури. Има, обаче няколко български проекта в развитие, които ще се състезават в Кан - "Цинкограф" ( за чието участие в Кан frognews.bg написа първи) на тандема Владислав Тодоров и Явор Гърдев, ще търси копродуценти в програмата "Ателие"; "Островът" на Камен Калев ще търси съмишленици за продуциране в "Producers on the Move", а "Съдилището" на Стефан Командарев ще завърши едногодишното си участие в сценарния уъркшоп ScripTeast.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10372 |08.05.2010 Алмодовар и Бандерас – отново в тандем . 4| 6097 |06.05.2010 Лекарите: Гого от Тоника може да оцелее . 3| 7230 |05.05.2010 Ясен Гюзелев открива самостоятелна изложба . 9| 38702 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads