Реклама / Ads
0| 5846 |22.04.2011 АРТ ДЖУНГЛА

От боядисани яйца до ездачи във фрак

.
Или великденски обичаи по германски...
 

Великденският празник, на който ние ежегодно отбелязваме възкресението на Исус, за много германци е едно от най-важните празненства на годината. В цялата страна хората отбелязват тези дни, като спазват много различни обичаи от столетия насам.

Особено децата се радват на Великден, когато великденският заек в неделя скрива яйцата, за да може те да ги намерят. В някои яйца може да има скрито нещо сладко или играчка. Майстори в изрисуването на яйца са лужишките сърби, славянско малцинство в източната част на Германия, на границата с Полша и Чехия. Те извисяват това изкуство още повече, като дори частично уплитат яйцата с филигранна плетка. Друг обичай в този регион е великденската езда. Тук мъжете от една община, облечени във фракове, яздят празнично украсени коне от село до село, за да разнесат великденската вест. Тези групи могат да стигнат и до 200 ездачи, по улиците има хиляди зрители.

Яйцето е основна декоративна украса при великденските цветя
, които се срещат преди всичко в южната и югоизточната част на Германия. По тези места жителите от едно населен място заедно украсяват кладенците с все по-нови и богати мотиви, включващи боядисани яйца и цветя. Кладенците за желани места за екскурзии по време на Великденските дни и в някои местности във Франкен са се превърнали в истински атракции за туристи.

Преди всичко по северните земи на Германия се палят великденски огньове
, или се прави великденско колело. Това е колело от дъбово дърво, запълнено със съчки и слама, което се запалва и се търкулва по подходящ склон. Ако то успешно стигне до долу, това е знак за добра реколта. А за великденската вода се казва, че имала особени сили, издържала дълго и правела кожата изключително чиста. Стара традиция е през великденските дни да се посещават близки населени места и да се носи от там великденска вода. И както при толкова много други празници, и по време на великденските се консумират типични ястия, като козунак и риба на Разпети петък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 22511 |23.04.2011 Чехът Ян Мърквичка нарисува най-българските картини и създаде Художествената академия . 3| 5698 |19.04.2011 Наши филми ще се състезават в Кан . 0| 5895 |19.04.2011 Стинг и Софийска филхармония на една сцена в София . 9| 38688 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads