Реклама / Ads
0| 4029 |30.05.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Бум на българските автори на Пролетния панаир на книгата. Търсят упорито ”Времеубежище” на Господинов

.
Източник: Автор: Георги Камарашев
Тазгодишното издание на Пролетния панаир на книгата вече е факт. Културното мероприятие пред НДК беше официално открито вчера. В повече от 60 шатри на над 1500 квадратни метра изложбена площ над 14 000 книги на 144 издателства ще търсят своите читатели.
 

Екип на ФрогНюз отиде на място, за да провери какви са нагласите тази година сред издателите и културните дейци, свързани с четенето и литературата като цяло.

 

Философът и журналист Тони Николов, главен редактор на Портал Култура и списание "Култура", заяви пред Фрог, че на тазгодишното издание на Панаира на книгата се забелязва отчетлив интерес към книгата и към четенето като цяло, което по думите му е силно позитивна тенденция.

 

"Още по-интересна е тенденцията, че това се случва във време на криза, включително и на политическа такава. Забелязвам, че идват все повече хора, които не просто минават оттук, ами и такива, които търсят определени неща. Забелязва се и един подчертан интерес към паралелната литературна програма, към представянията на книги, което също може само да ни радва", отбеляза журналистът.

 

Той изтъкна, че всички читатели търсят "Времеубежище" на Георги Господинов.

 

"Призът "Букър" на Господинов е едно от най-значимите постиженията в литературната ни история като цяло. Ние сме една от малкото европейски страни, които нямат своя нобелист. Може това да е преддверие към едно забелязване, поставяне на България на литературната карта на света. Страната ни става все по-привлекателна на световната културна карта", категоричен бе Николов.

 

Той изрази мнение, че търсенето на един български автор винаги провокира интерес, което е повод за радост още от времето, когато Пенчо Славейков прави своя пробив, през пробива на Радичков от 70-те години в преводите и така до днес.

 

"Това в момента са радостни сигнали, защото много български автори наистина стават все по-разпознаваеми. Това е изключително позитивна новина и радост за тази награда. От години виждам интерес и към български автори, ако говорим за художествена литература. Второто, което прави впечатление, е, че документалистиката или нонфикшънът също намира своите читатели. Това е много хубаво, защото това е една тенденцията, която е чудесна и конкурира художественото", сподели философът.

 

Милена Ташева, редактор от издателство "Сиела", от своя страна изрази мнение, че има отчетлив интерес към книгата и четенето като цяло.

 

"Тези слухове, че българите не четат, че младите хора не обичат книгите, това са, ще цитирам Марк Твен, само слухове, "силно преувеличени". Лично според мен това са много грозни митове, които издават един такъв национален нихилизъм, от който смятам, че трябва да се откъснем. Всички събития, свързани с книги и литература, в София са изключително позитивни и заредени със страшно много енергия. Хората са щастливи, интересуват се, търсят. Винаги има някой кривак, който ще седне да критикува, но като цяло настроението е доста положително и даже дъждът не може да уплаши заклетите читатели", подчерта Ташева.


.

 

По думите й от десетина години насам има една тенденция да се залага изключително много на български автори.

 

"Ние в "Сиела" можем да се похвалим със страхотна селекция. На този Панаир няма да изненадам никого, като кажа, че името, което се чува най-често, е това на Георги Господинов. Всички можем само да се радваме и да го поздравяваме за това постижение. Това е безспорно едно от най-значимите събития в литературната ни история за последните години. Според мен то отваря една врата, която до този момент беше леко открехната, но която сега се отваря доста по-широко. Ако управляващите си свършат добре работата, да се надяваме, че следващите няколко години тази врата ще се отвори още по-широко", каза още тя.

 

Главният редактор на издателство "Книгомания" Наталия Петрова сподели пред Фрог, че в сравнение с друга година интересът към Панаира на книгата тази година е много по-засилен.

 

"Много повече като количество книги се купиха. Въпреки повишаването на всичките цени на книгите, тук се дават отстъпки и може би това привлича повече потенциалните читатели. Това остава най-евтиното забавление, като че ли - четенето на книга", отбеляза Петрова.


.

 

Тя сподели още, че най-търсеният автор тази година безспорно е Георги Господинов.

 

"Това е изключително значимо събитие в историята на българската литература. Това е световно призната награда. Знаем, че много от носителите на "Букър" след това стават и нобелови лауреати. Надявам се един ден и ние да имаме нобелов лауреат. Георги Господинов е първата лястовица, така да се каже, и пробива път на световната литература. Търсят го дори и на английски език, има изключително голям интерес към творчеството му. За съжаление количеството, което ние бяхме внесли, на литература на английски език, се изчерпа за един ден по книжарниците. Също така, ние издаваме български автори и определено те се търсят. Повечето от тях с автографи раздават - това съприкосновение с автора е много приятно, комуникацията с него. Българска литература се търси и се издава повече, има такава очевидна тенденция", увери главният редактор.


.

 

Текст и снимки: Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3497 |25.05.2023 Легендарният Брайън Адамс ще зарадва българските си фенове с концерт в София на 8 декември . 1| 5819 |30.04.2021 Авторите на ”Корона Чао“ с нова песен - ”Ваксина” /видео/ . 13| 7488 |07.04.2021 Иво Сиромахов: През 2021 българските интелектуалци продължават да си мислят, че живеят в комунизма . 6| 13564 |14.12.2020 Авторите на „Корона, чао“ с нов хит послание към Борисов /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads