Реклама / Ads
6| 5930 |27.01.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Експерт за ФРОГ: Паисиевата история e знаме

.
Паисий
Дни наред се коментират решенията за Паисиевата „ История славянобългарска” да бъде преместена от 6 в 9 клас за изучаване. Просветното министерство е подложено на кръстосан огън. Ситуацията у нас е такава, понеже “интереса клати феса”. Няма да се спасим скоро от подобни ходове, защото не ни е ясно, че точно тази история е лек за БГ- раздора. Това казва за Фрог експертът Георги Пешев.
 
Още като ученик съм изучавал тази история. На тези години не погледнах достатъчно сериозно на нея. През 2013г. я четох и препрочитах с усета на редактор  Миналата година я прелиствах, гледайки новините по телевизията. По-приятно ми беше да се зачета в познати пасажи и да изключа за момент от нашенската реалност. Зная, че за зъбатия ни делник история никой няма да пише. Защото имаме Паисиевата за вечни времена.  И трябва все по-често да се тиражира тази реликва, а не да се сещаме за нея около промените в образователните програми, коментира секретарят на  Асоциацията на комуникационните и информационни специалисти /АКИС/.

Паисиевата  история  и днес може да бъде фактор за  националното ни самочувствие,  категоричен е той. Според него най-новото й издание е посрещано много добре от всички  и неслучайно хората го наричат “Знаме в библиотеката на всеки истински българин».
----------------------------------------------------------------------------------------
През 2013г. “Снабдяване и търговия на Министерството на отбраната” – ЕООД  /СТМО-ЕООД/ с управител Валентин Симеонов, получава разрешение от  интелектуалния собственик  в лицето на манастира “Свети Георги Зографски” да издаде позабравената книга. Реализацията е възложена на “Военно издателство”-ЕООД и тиражът става факт. Министерският съвет получава 250 книги, за Света гора, Атон” - 500 бр., дават се бройки за библиотеки и учебни заведения, за чужбина са изпратени пилотните екземпляри.

Паисиевата  «История славянобългарска”   вече има две луксозни издания, които се разпространяват  на територията на манастира, предоставят се на  Министерски съвет, президенството, висши учебни заведения, музеи, библиотеки... Прогнозата е до края на годината да излезе и  трето издание на историята, което ще бъде финансово осигурено от манастира в Атон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8209 |18.01.2016 Биляна Траянова пред Фрог: „Хариша“ е книга за деца-откриватели . 1| 5026 |23.12.2015 Експерти: Скандалният филм по Ал Джазира е провокация . 18| 7919 |24.11.2015 Р. Леонидов за Фрог: Държавата е в колапс; пари за култура няма . 21| 10731 |25.08.2015 Само във Фрог: Рашидов връща скандална "калинка" в оперетата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads