Реклама / Ads
3| 8057 |13.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

„Глаголически знаци” превзеха парламента

.
Антония Дуенде Източник: Вяра Йовева
Изложба „Глаголически знаци” на известната българска художничка Антония Дуенде бе открита в Народното събрание от председателя на Съюза на художниците проф. Ивайло Мирчев.
 

Картините са създадени чрез смесена техника на базата на акварела и за първи път в тях се представя „невмена нотация”*, своеобразно средновековно нотно писмо. С тази техника, като последен слой на картините, е изобразено най-известното произведение на Йоан Кукузел и любима песен на Васил Левски „Полилей на българката”.
Художничката тематизира азбуката „Глаголица” от първата си самостоятелна изложба в Берлин „Слово” през 1995г.

Цикълът от картини „Глаголически следи” възниква от 2005г. насам на базата на фротажи, снети върху китайска хартия от така наречената плоча Башка / около 1100г. / с текстове на хърватска глаголица /т.н. ъглеста глаголица /. Копие на плочата се съхранява в държавната библиотека в Берлин.



Чрез многослойна обработка на листовете с акварел, както и с добавянето на допълнителни кодови системи като например нотни партитури, текстове на други азбуки, Антония Дуенде инициира диалог между различните културни пластове. По този начин тя се стреми да постави глаголическите писмени знаци в един европейски контекст чрез собствен художествен език.
Изложбата бе съпроводена с авторски изпълнения на българския етноджазмен Николай Ямов – Ом.

Картините са представени по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. В НС експозицията ще остане до 21 май, след което ще бъде изложена в Берлин, в рамките на фестивала „Сакрале”.
Антония Дуенде е завършила специалност „Живопис” на ВИИИ „Н. Павлович” - София през 1984г.

Специализира „Изкуство в контекст” във висшия институт по изкуствата в Берлин със стипендия на фондация „Хайнрих Бьол”.
Живее и работи в Берлин. Представяла е авторски изложби и е излагала творби в Германия, Франция, Испания, Полша, Тайланд и др.Frognews.bg



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6504 |13.05.2009 Красимир Аврамов доволен от провала на Евровизия . 3| 20050 |11.05.2009 Салвадор Дали - воинът-художник или крадецът на чужди булки . 3| 6732 |09.05.2009 Двама ще получат „Захари Зограф” . 9| 38688 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads