Реклама / Ads
18| 5640 |08.04.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Готвят "голяма метла" за БНТ?

.
Инфарктна среща на синдикатите ще нищи въпроса с предстоящите мащабни съкращения в Българската национална телевизия. Очаква се до края на месеца над 400 души да се сбогуват с колектива на БНТ.
 


Това е най-вероятната причина за голямото напрежение в националната медия, за която се твърди, че в пълна конспирация се подготви стачни действия, дори се говори за спиране на програмата, пише Bulgaria-news..

Старата дама е принудена да "реже глави", за да отговори на правителствения призив за оптимизиране на щата. Бившата генерална директорка Уляна Пръмова не се реши на непопулярната мярка, но пък и не беше толкова притисната да го направи. На настоящата - Вяра Анкова, се падна жребият да се намеси неприятно в десетки човешки съдби.

От "Сан Стефано" 29 принудително ще си тръгнат хора, преживели почти цялата си съзнателна трудова кариера там. Не е тайна, че щатът в телевизията на Канала е мащабен. Не е тайна обаче и че заплатите в обществената телевизия са по-скоро символични. В звеното, което прави около 90 процента от телевизионния продукт Дирекция „Информация” , масово заплата е 800-900 лв. и това са едни от най-високите възнаграждения в медията.

Репортери и редактори в новинарските емисии - каквито се излъчват 8-10 пъти на ден, се разписват срещу цифри три-пъти по-ниски от колегите им в другите национални медии. На ухо коментират, че и в кабеларките заплащането е по-високо. И какво се получава най-често? След като БНТ подготви и ошлайфа един журналист, той веднага получава примамлива оферта от по-богата медия и с пакета си от знания и умения започва да вдига рейтинга на телевизии, конкурентни на БНТ.

Лоялните остават - и в края на месеца традиционно търсят помежду си дребни заеми от по 20-30 лева. А предстоящите масови съкращения в никакъв случай няма да доведат до по-високи възнаграждения за несъкратените.

Най-много хора ще си тръгнат от Дирекция „Реализация” и от техническата дирекция - режисьори, монтажисти, видеотехници, озвучители и т.н.

Те твърдят, че няма критерий, по който ще се реши кой да си ходи. В пълна конспирация се подготвят стачни действия, дори се говори за спиране на програмата. Засега няма яснота колко души ще подкрепят заверата срещу съкращенията, защото традиционно в БНТ страхът е по-голям от недоволството.

Повечето телевизионери не смеят да рискуват с явен бунт по простата причина, че там политиката на ръководствата е следната: вратата е отворена, на който не му харесва - да си ходи. И така се повтаря моделът в държавата - рисковачите емигрират по света и работят за чуждите икономики, другите остават в България - недоволни, бедни и страдащи.

Въпреки статуквото, този път решимостта за отпор срещу предстоящата "голяма метла" като че ли е стигнала връхната си точка.

Съкращенията ще са напълно оправдани, ако след тях, свитият личен състав на медията стане наистина по-оперативен, качествен и конкурентен. Ако заплатите достигнат ниво, отговарящо на положения труд и на неговия рейтинг. Ако хората в БНТ не се срамуват от колегите си, заради рязкото класово разделение с тях.

В сградата на Орлов мост, доскоро емблема за най-авторитетния медиатор на общественото мнение, иначе на дневен ред стоят въпросите : колко пари се харчат нецелесъобразно в медията, кой и защо взима допълнителни възнаграждения, какво показаха възложените ревизии в БНТ, дали се обгрижват кадрите на „Сан Стефано” и някой дава ли им самочувствието, че те наистина са четвърта власт , провокира ли се производството на истински интересни и необходими предавания?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5911 |22.10.2010 U2 готвят три нови албума . 3| 6314 |02.10.2010 Шер и Лейди Гага подготвят обща песен . 0| 6265 |25.02.2010 Thievery Corporation с нов концерт у нас, да се готвят меломаните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads