Реклама / Ads
0| 5095 |25.09.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Холивуд спира стачката

.
Сценаристи и шефове на телевизионни студия в САЩ постигнаха споразумение за прекратяване на стачката, която до голяма степен парализира индустрията от май насам и отложи премиерите на редица продукции. Гилдията на писателите на Америка казва, че "условната“ сделка е "изключителна – със значими печалби и защита за писателите“. Тя обаче все още трябва да бъде гласувана от ръководството, което да се съгласи на нов 3-годишен договор, преди стачкуващите да се върнат на работа. 
 

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства сделката, като каза, че споразумението е "доказателство за силата на колективното договаряне“.


Прекратяването на стачката на писателите няма непосредствено въздействие върху продължаващата стачка на 160 000 членове на съюза на екранните артисти. Холивудските актьори обаче продължават да стачкуват в паралелен спор със студията. Те са недоволни от заплащането и използването на изкуствения интелект в индустрията. Засега не са планирани преговори между SAG-AFTRA и студиата, които се отказаха от някои от исканията на актьорите, като например заделяне на 2% от приходите от стрийминг, които да бъдат споделяни от актьорския състав на шоуто. В изявление, публикувано след новината за предварителната сделка с Гилдията на писателите, SAG-AFTRA аплодира колегите си за "невероятната сила, издръжливост и солидарност“, но даде да се разбере, че стачката на организацията ще продължи.


Това е най-дългата стачка, засегнала Холивуд от десетилетия и струва на икономиката на Калифорния милиарди долари.


След като сделката на сценаристите с шефовете на студиата бъде потвърдена и всички са подписали споразумението, първите, които ще се върнат на екран, най-вероятно ще са продукциите, които не включва актьори - вечерните и дневните предавания. Те бяха сред първите програми, които бяха спряни, когато писателите излязоха на стачка през май. Според вътрешни хора, които са говорили със списание Variety, късните вечерни шоута може да се върнат в началото на октомври. Variety предполага, че ежедневните предавания на големите мрежи ще се координират, за да се върнат по едно и също време.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6665 |20.09.2023 Дивата на италианското кино София Лорен на 89: 10 значими факти от нейния живот . 1| 7938 |18.09.2023 Георги Господинов грабна поредна международна литературна награда . 0| 4514 |13.09.2023 Кметът Пенчо Милков връчи златна значка на скулптора Зюхтю Калит за 70-годишния му юбилей . 0| 5058 |12.09.2023 Повече от 20 български автори ще се борят за тазгодишната Национална литературна награда „Елиас Канети“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads