Реклама / Ads
0| 6872 |13.09.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Израелски филм грабна Златния лъв във Венеция

.
Награденият със
Израелецът Самуел Маоз триумфира на 66-ия кинофестивал във Венеция със "Златен лъв" за филма си "Ливан" , противно на очакванията, че Майкъл Мур ще спечели желания трофей със своя "Капитализъм: Любовна история".
 


"Ливан" е първи автобиографичен филм за 47-годишния Самуел Маоз, който разкрива ужасите на войната през визьора на един танк. "Благодаря за това щастие", развълнувано сподели на церемонията по закриване на фестивала режисьорът, който получи наградата от председателя на журито, известният режисьор Анг Лий. "Посвещавам приза на хилядите хора по света, които като мен са се върнали от войната живи и здрави. Те са добре, имат семейства, деца, но вътре в себе си е трябвало да се научат да живеят с болката", заяви победителят в киноконкурса.

Сребърен лъв" за режисура бе присъден на иранската емигрантка Ширин Нешат за Zanan Bedone Mardan (Жени без мъже), който е нейният дебют в игралното кино.

49- годишният британец Колин Фърт получи наградата за най-добър актьор за ролята си във филма "Самотен мъж" ( “A Single Man”) на американския моден дизайнер Том Форд. "Самотен мъж" е кинодебютът на Форд като режисьор и също беше спряган като един от евентуалните носители на наградата.

Руската актриса Ксения Рапопорт спечели отличието за най-добра актриса за превъплъщението си във филма "Двоен час" ("La doppia ora") на италианския режисьор Джузепе Капотонди. "Това е като да съм гръмоотвод, който поема върху себе си мълнията", заяви на италиански твърде развълнувана актрисата. Надявам се, че ще бъда тук, когато получаваш наградата "Златен лъв" за един от твоите филми и най-вече, че ще ми запазиш в този филм една малка роля, обърна се тя към режисьора Капотонди.

Американецът Тод Солонц, който бе сред фаворитите за голямата награда, бе отличен за най-добър сценарий с филма си “Живот по време на война” (“Life During Wartime”).

Специалната награда на журито заслужи роденият в Германия Фатих Акин за филма си "Soul Kitchen".

Наградата за най-добър млад актьор на името на Марчело Мастрояни бе дадена на Жасмин Тринка в режисьорския филм на Микеле Плачидо Il grande sogno.

Филипинецът Пепе Диокно получи признание за най-добър дебют за филма "Сблъсък". Силви Оливе бе отличен за най-добър дизайн за "Господин Никой" на Жако Ван Дормаел.

Фестивалът бе закрит с “Чънду, обичам те”, анонсиран като първата китайска фантастика и включващ преходи във времето между 1976 и 2029 г.

За първи път в конкурсната програма участваше знаменитият режисьор Вернер Херцог, при това не с един, а с два филма. Освен "Лошият лейтенант: Port Of Call New Orleans" с Никълъс Кейдж и Ева Мендес, в състезанието бе включен изненадващо и неговият “My Son, My Son, What Have Ye Done”, продуциран от Дейвид Линч и с участието на актьора Уилям Дефо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6825 |21.08.2009 Български филм отприщи емоциите в Сараево . 1| 6373 |28.07.2009 Раздават българските филмови Оскари . 0| 7377 |23.07.2009 Български филм отива на фестивал в Австралия . 0| 5956 |06.07.2009 Български филм ще се гледа на кино в 15 държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads