Реклама / Ads
6| 14389 |19.03.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Кризата удари колекционерите, продават си картините

.
Масло на Бенчо Обрешков остана непродадено за 78 хил. лв. на аукцион на „Ракурси”. Най-желани от колекционерите – творби на Мърквичка, Кристо,, Атанас Яранов, Светлин Русев.
 

Икономическата криза удари и търговците и колекционерите на антики и произведения на изкустнвото.Отрицателната тенденция ясно пролича снищи на  организирания от аукционна къща „Ракурси” търг на редки творби на  български класици. Произведенията на  повечето от старите майстори вече трудно се намират. Поевяват се на пазара само, ако някой колекционер не реши да продава, казват познавачи.

turg_kurtini_8.jpg  Представяне на една от картините на търга turg_kurtini_5.jpg  Участници наддаваха активно

„Явно вече кризата се отразява и на ценителите,  защото все по-често започват да се разделят с любими творби, или с инвестициите си в  изкуството”, коментираха организаторите.

Това е четвъртият търг за аукционната къща, която съществува от година. Той се проведе във Военния клуб в столицата под надслов: "Изкуство на XX век и съвременно изкуство".

„Ракурси” представиха на ценителите стойностни произведения на автори като Иван Георгиев-Рембранда, Димитър Казаков-Нерон, световноизвестния Тео Тобиас и съвременните Кристо,  Хуан Миро, Вазарели. Впечатляваха и творбите на старите майстори – Бенчо Обрешков, Николай Райнов, Ян Мърквичка. Преобладаваха маслени  платна, акварели, гваш и отпечатъци с различни графични техники.
Освен клиентите и посредниците, на аукциона присъстваха и мноко колекционери и любители на изкуството. Някои от тях бяха пристигнали специално от различни градове на страната.

turg_kurtini_2.jpg  картина на Димитър Яранов
turg_kurtini_15.jpg  картина на Димитър Казаков-Нерон turg_kurtini_3.jpg картина на Никола Манев

 Цените на произведенията тръгнаха от 300 лева, а рекордьор с началната си цена от 79 000 лв беше „Интериор” на Бенчо Обрешков. Въпреки голечмия интерес към нея, тя не си намери купувач. Най-голями бяха апетитите към творбите на Ян Мърквичка, Атанас Яранов, Евгени Босяцки, Хуан Миро, Светлин Русев и Христо Явашев. Освен лично в залата, оферти, се приемаха  и писмено и по телефона. Най-купувани се оказаха произведенията между 1000 и 2000 лева, а 18 000 бе най-високата платена цена. Участници в търга коментираха пред Frognews, че предпочитат да купуват автори от старата школа,  пейзажи, а маслата и акварелите били с предимство. Повечето присъстващите разкриха, че са участвали и в други подобни търгове и следят пазара на предмети на изкуството.

turg_kurtini_13.jpg
 Водещият  на търга
 снимки Вяра Йовева

Аделина Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6252 |13.03.2009 От днес Русе става музикална столица на България . 31| 12760 |13.03.2009 Уникален проект възкресява античния Севтополис, залят с тонове вода от комунистите . 5| 8943 |13.03.2009 Пет черни котки и MP3-ка . 9| 38682 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads