Реклама / Ads
2| 5081 |20.11.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Легенди за тракийската древност - нова книга на Йото Пацов

.
Нова книга
След „Чудото с българина” – една книга, с която Йото Пацов „сътвори чудото в българската литература” според Славимир Генчев, на разположение на читателите вече е новата му книга за античната древност на нашите предци – „Тракийски легенди за Орфей, цар Рез и Спартак”. Към историческата тема изтъкнатият наш писател се връща след няколко колоритни сборника с къси разкази – жанр, в който той е всепризнат майстор.
 

„Дълбоката древност на нашия народ има своите корени в античната история на траките – казва Йото Пацов. В необозримите дълбини на отминалите хилядолетия те сътворили бляскава цивилизация, родили мъдреци и герои, владетели и воини, опитомили природните стихии и създали свят, в който прославата на светлината и доброто легнала в темелите на живота човешки. Разказите за Орфей, Рез и Спартак са само зрънце злато от огромното съкровище, което са ни завещали нашите предци.”

 

Не за пръв път Йото Пацов навлиза в тази легендарна древност – неговият очерк за Орфей в книгата му „Великите учители” е апотеоз на една личност и една вяра, пренесла през хилядолетията идеята за безсмъртието на човешката душа, за единството на природата и човека, за градивната сила на любовта, за изкуството като тържество на човешкия дух, пречистваща, облагородяваща и извисяваща сила в живота на хората.

 

Специално внимание заслужава езикът на автора – чист и ярък, притежаващ вътрешния ритъм на високата проза, необикновено изразителен. В някои случаи той е и истинско предизвикателство към съвременния читател с някои архаични обрати, думи и понятия – но това е принос към необходимостта да пазим богатството на родното си слово и да осъзнаем, че националната ни идентичност има за свой фундамент именно прекрасния и невероятно богат български език. Що се отнася до съдържателните рамки на легендите, то те разказват за приключения и подвизи, и до днес пренебрегвани в опитите да се представят тракийските герои – например участието на Орфей в похода на Аргонавтите, сдобиването на цар Рез с конете на слънчевия бог Хелиоз, съдбата на Спартак след мнимата му гибел на бойното поле…

 

Представата за тази книга би била непълна, ако не се споменат великолепните илюстрации на известния наш художник Калин Николов, който с необикновената си графична техника придава допълнително плътност и дълбочина, реализъм и драматизъм на авторовия разказ.

 

С притчовия си изказ, живото повествувание, колоритните персонажи, динамичното действие тракийските легенди на Йото Пацов са възможност за едно вълнуващо пътешествие във времето към зората на нашия народ. Ето така във „Великите учители” авторът говори за тракийския певец: : „Орфей е този, който пее в сърцето ни за златното цвете на света, чиито глас пророкува вечност за хората в песента на вятъра и в ритъма на прибоя, а лирата му звъни от небесния свод с мелодията на вечността. Човекът е капка роса върху листенцето на това цвете, пронизана от слънчевия лъч на живота, грейнала с радостта на всички цветове на небесната дъга.
Капка роса, побрала в себе си океан от любов!”

 

Стамен Христов

 

Официалната премиера на книгата „Тракийски легенди за Орфей, цар Рез и Спартак” от Йото Пацов ще се състои на 29 ноември 2023 г. от 18 ч. в Централния военен клуб в София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3276 |17.11.2023 Снуп Дог се отказва от пушенето . 0| 3790 |15.11.2023 На 24 ноември е българската премиера на филма „Наполеон“ на Ридли Скот . 1| 3360 |15.11.2023 Заслужено постижение: Георги Господинов е първият носител на наградата „Константин Кацаров“ . 0| 3416 |14.11.2023 Белослава стана баба. Дъщеря й Божидара я дари с внучка Рая

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads