Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
10| 5758 |18.09.2014

Леонидов възторгна словенската публика

.
Румен Леонидов
Поетът Румен Леонидов се завърна от БлагоСловения, както той нарича тази страна, с ново признание за неговата поезия. Този път поводът е участието му в ХIII-то издание на „Лириконфест` 2014“ - международен форум за книжовност, провеждащ се в гр. Веленье.
В проведените във фестивалните дни  дискусии на тема „Страхът пред поезията и поетите“ Леонидов се представи с есето „Страхливият поет умира два пъти“, което ще бъде публикувано в най-авторитетното словенско издание.    

Фестивалът бе открит с авторски рецитал на Леонидов и закрит с ВИП участието на българина, където прозвуча само на български култовото му стихотворение „Ако Лазар“.  

Вниманието към Леонидов от страна на организаторите на „Лириконфест` 2014“ не е случайно. Преди две години поетът гостува на фестивала „Виленица“ - един от най-престижните литературни форуми в Източна Европа. Там седемчленното международно жури единодушно оцени поетическите му послания и му връчи наградата „Кристалът на Виленица“, присъждана за най-добра художествена публикация, отпечатана в сборника от фестивала.

Наградените стихотворения, преведени на английски и словенски, бяха от „Опрощения“ – най-силният му и много труден за превод предезично-фолклорен цикъл от  „Сляпа неделя“.

Нашествието на  Румботавъра Леонидов в Словения започна по-отдавна и продължи в две поредни години – през 2008 и 2009 –  първо бе гост на „Дни на поезията и виното“ в Медана, вълшебен туристически кът на границата с Италия. Словенската публика възприе с възторг самоиронично-саркастичните му метафори и още преди края на рецитацията  изригна на няколко пъти в овации. Тези реакции бяха толкова спонтанни и необичайни, че организаторите на феста решиха, извън регламента, да поканят отново, за втори път българския поет.

По повод второто му гостуване бе издаден и двуезичен сборник с избрани произведения със заглавие „С върха на езика“. Тиражът на лукозно издадената книга веднага бе изчерпан,  за разлика от тиражите на други чуждоезични майстори на словото, чиито издания с години лежат в издателските депа, макар че да се предлагат на половин цена.

За небивалият успех на книгата имаше решаващо роля и шокиращата лекция на Леонидов на тема „Уплашеният човек“,  изнесена пред международния форум, както и предизвикателната поредица от интервюта, които българинът даде за централните медии.

Тази словенска биография на българския „песник“ намери отражение и в 600-страничния сборник, издаден от домакините на „Лириконфест` 2014“ – в него са поместени оригинали и нови преводи от знаковия му цикъл „Опрощения“, носещият зид  в стихосбирката „Сляпа неделя“. Текстовете са толкова талатливо преведени на словенски от акад. Намита Субиото, че с тях тя спечели конкурса за най-добър преводач на годината и си тръгна от фестивала с Голямата награда за словесни превъплъщения.

На практика акад. Субиото е готова с бъдещата сбирка на Леонидов, в която ще бъдат включени както всички „Опрощения“ на словенски, така и предишните й преводи. Сборникът ще започне със студията  й „Продуктивната рецепция на народната песен „Тръба тръби в Гевгелия“ и Леонидовата поемка „Илинден, песен за смъртта на войводата Леонид Янков“ – интересен анализ, който ще бъде изненада за познавачите на българската поезия у нас и в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Западният парк става арена за изкуство 0| 5103 |17.09.2014 . 10 задължителни сериала през есента 1| 4885 |17.09.2014 . Книгата, повлияла днес повече от Библията, е за Хари Потър 2| 5129 |15.09.2014 . Нови разкопки в резерват "Кабиле" 1| 5954 |15.09.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ