Реклама / Ads
0| 10424 |28.03.2016 АРТ ДЖУНГЛА

"Лив Щайн" е най-добър театрален спектакъл, Явор Гърдев взе "Икар" за режисура

.
"Лив Щайн" на Крис Шарков в Малък градски театър бе обявен за най-добър спектакъл, а Явор Гърдев взе "Икар" за режисура на спектаклите си "Квартет" и "Чайка" в НДК на годишните театрални награди на Съюза на артистите, връчени днес в Народния театър.
 
Церемонията не остана в страни на проведения по-рано протест, като много от печелившите отправиха послания към Министерството на културата.

За втора поредна година комисията отличи алтернативни и независими представления като "Малдорор" на Ани Васева - за главна роля на Леонид Йовчев, поделена и с изпълнението му в "Гео" в Народния театър, както и специално отличие за театралната организация на Васева "Метеор" за развитие на театралния език. Известният в международен план Иво Димчев взе наградата за танц и пърформанс със своя "Опервил", поставен в "Азярян" в НДК. От сцената той призова колегите си да се чувстват винаги свободни.

Анастасия Лютова взе наградата за главна женска роля за ролята на Лив Щайн в едноименната постановка. Наградите за поддържащи роли отидоха при целия женски екип на представлението "Театър, любов моя" по Валери Петров в НДК (Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Стефка Янорова) и Валентин Ганев за ролята на Никола Гешев в "Гео" на Иван Добчев. Те се възползваха от обявената по-рано покана на домакините (изречен от водещия Ганев) да преценят как и доколко да засегнат критиките към театралната реформа и Съюза на артистите от сцената.

"Аз изпитвам голямо възхищение към министъра на културата Вежди Рашидов", заяви Ганев в качеството си на победител - "като скулптор. Изкуството на скулптурата обаче е свързано с отнемане - на късове от каменния блок. Не прилагайте законите на скулптурата към театъра, г-н Рашидов!" Стефка Янорова пожела на колегите си кураж, а Лилия Маравиля заяви, че ако властта обръща внимание на културата може да очаква насреща културно общество и културно държане. Известният режисьор Лилия Абаджиева и редица други лауреати също отправиха послания, а отличената за дебют Мила Люцканова призова да се търси общо решение, дори ако гилдията изпитва антипатия към конкретни личности.

По-късно на сцената се качи и зам.-министърът на културата Боил Банов, който обаче не отвърна на репликите. Той връчи специални награди на министерството за успешен мениджмънт, маркетинг и театрален сезон - на театрите в Стара Загора и Пловдив.

Илка Зафирова, покойният Чочо Попйорданов и преподавателите в НАТФИЗ проф. Надежда Сейкова и Николина Георгиева бяха удостоени с почетни награди. Ето и останалите победители:

ДЕБЮТ:
БОРЯНА БРАТОЕВА за Кара Палавеева и МИЛА ЛЮЦКАНОВА за Яра Палавеева в "Сестри Палавееви" по едноименния роман на Алек Попов, драматизация Алек Попов и Деляна Манева, реж. Елена Панайотова, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство:
"СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА" по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър-Сливен и ТР "Сфумато"

ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство:

ПЕТЯ КАРАДЖОВА за сценографията, куклите и костюмите на"Семейство Замза" по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър-Сливен и ТР "Сфумато"

МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ:
"НА РЪБА" авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен Театър "Иван Вазов"

СЦЕНОГРАФИЯ:
МАРИНА РАЙЧИНОВА за
"Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив

МУЗИКА В СПЕКТАКЪЛ:
КОНСТАНТИН ЦЕКОВ за музикална преработка и интерпретация на живо в "Последен квартет" от Ярон Зилберман, ДКТ-Враца и ТР "Сфумато"

КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ:
ЙОАНА СПАСОВА-ДИКОВА за "Мелпомена зад желязната завеса", София 2015

ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ:
МАЛИН КРЪСТЕВ за "Семеен албум"

"ЗЛАТЕН ГЛАС", излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа:
НИКОЛАЙ НИКОЛОВ за Ред в "Черния списък"

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА МУЗИКА, излъчени от Гилдията на музикалните артисти:
ЖИВКО ПЕТРОВ за соловия му албум "After4"

НАГРАДА ЗА ВАРИЕТЕТНО ИЗКУСТВО, излъчена от Гилдията на вариететните артисти:
ТРУПА "РОСИЕЛИ" за принос към вариететното изкуство

НАГРАДА ЗА ЦИРКОВО ИЗКУСТВО, излъчена от Гилдията на цирковите артисти:
ИВО СИВКОВ И МАРИЯ КОСОРЕБРИКОВА за принос към цирковото изкуство

НАГРАДА ИКАР ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ТВОРЧЕСКИ ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР СЕ ПРИСЪЖДА НА АКТРИСАТА ИЛКА ЗАФИРОВА

НАГРАДА ИКАР НА ПРОФ. НАДЕЖДА СЕЙКОВА И ПРОФ. НИКОЛИНА ГЕОРГИЕВА ЗА ЗНАЧИМИЯ ИМ ПРИНОС КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛИ В НАЦИОНАЛНАТА ТЕАТРАЛНА АКАДЕМИЯ

НАГРАДА ИКАР ЗА ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО, ОПРЕДЕЛЕНА И ВРЪЧЕНА ОТ ХРИСТО МУТАФЧИЕВ-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ - ПЕТЪР ПОПЙОРДАНОВ-ЧОЧО (Посмъртно)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7134 |29.02.2016 Леонардо ди Каприо с "Оскар" , "Спотлайт"- най-добър филм . 0| 5703 |21.09.2015 "Игра на тронове" взе "Еми" за най-добър драматичен сериал . 0| 6353 |03.06.2015 Българският „Урок“ е най-добър филм с най-добра актриса . 1| 5579 |08.05.2015 "Потъването на Созопол" с награда за най-добър филм на фестивал в Ню Йорк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads