Реклама / Ads
0| 5851 |12.08.2013

Младите хора не са мотивирани за култура

.
В семействата младите хора не са мотивирани да се занимават с култура. Младото поколение в България няма достатъчен достъп до култура, но същевременно не е достатъчно мотивирано духовността да е част от него.

С тези думи министърът на културата д-р Петър Стоянович откри Първата национална конференция „Достъп на младите хора до култура".

„Трябва да си зададем въпроса защо семействата нямат пари и време да се занимават с култура. Трябва да се обединим върху много дългосрочна задача в сферата на духовността. Инвестицията, която правим в следващото поколение българи, е генерация, не е мандат", добави министър Стоянович.

В същото време изпълнителният директор на Граждански институти д-р Христо Христозов обяви, че над 50% от домакинствата в страната, които имат деца, не са посещавали нито едно културно събитие в последните 12 месеца.

Извадката е сред 1013 пълнолетни лица. „Масово над две-трети от населението вярва, че изкуството може да бъде инструмент за развитие на комуникационни и социални умения, както и за учене", посочи д-р Христозов.

Едни от най-посещаваните културни събития са концертите и кино прожекциите. „Извън София хората имат повече очаквания към културата. Хората в София имат най-малък интерес към културата и нейните въздействия", обясни д-р Христо Христозов. Той добави, че 72 процента от семействата биха насърчили детето си да се занимава с народни танци.

Председателят на Българска асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) Анастас Попдимитров, заяви, че основните цели на асоциацията са да организира национален дебат за достъпа на младите хора до култура, като предложи чрез интернет сайта си обмен на добри практики и ежегодно на 12 август да организира национална конференция, посветена на достъпа на младите хора; да идентифицира основните препятствия пред достъпа на младите хора до култура; да насърчи всеки – семейства, училища, културни институции и организации, младежки организации, социални институции, общини, агенции и министерства – да предложи своя план за разширяване на достъпа на младите хора до култура.

Събитието е по случай Международния ден на младежта, който се отбелязва днес. На конференцията присъства министърът на културата д-р Петър Стоянович, членове на Българска асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), представители на български общини, приели декларацията, както и на университети, а също и на културни, образователни и младежки организации, държавни институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Културата ще сплоти хората в България и Македония 0| 10024 |22.03.2013 . Рашидов доволен: Тръгвам си и оставям хората щастливи 3| 5363 |28.02.2013 . "Младите" Fun. взеха голямото Грами 0| 5967 |11.02.2013 . В.Рашидов: Културата не е хоби, за да храним едни и същи хора 9| 5871 |28.05.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ