Реклама / Ads
7| 5802 |08.04.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Велислава Дърева с книга за атентата в църквата „Света неделя” през 1925 г.

.
В навечерието на 16 април, деня на атентата в храм „Св. Неделя”, излезе от печат книгата на Велислава Дърева „Атентатът`1925. Денят, в който се отвориха портите Адови”. Българският фашизъм безмилостно унищожава преди атентата стотици, а след него хиляди леви и безпартийни българи. В новата си книга Дърева търси отговори на много въпроси, свързани със зловещия атентат в църквата „Света неделя”, извършен на Велики четвъртък, при който загиват над 120 души.
 

Европа днес. Тероризъм в сърцето й, национализъм, неофашизъм, ксенофобия – явления, които разяждат ЕС и застрашават неговото бъдеще, същност и смисъл. 

 

На 25.10. 2018 г. ЕП прие Резолюция срещу нарастването на неофашисткото насилие в Европа и припомни, че „фашистката идеология винаги е свързана с посегателство срещу демокрацията” и че „няма нито една държава – членка на ЕС, която да не е засегната по един или друг начин от това явление”.

 

Днес заедно с премиерата на книгата на Велислава Дърева се проведе и обществен разговор „Фашизмът не е мнение, фашизмът е престъпление".

 

Велислава Дърева е публицист, политически анализатор, драматург и кинодокументалист, с над 2 500 публикации, 15 филма и 3 книги, носител на многобройни национални и международни награди. В своето документално-публицистично изследване авторът реконструира историческото време. Време, в което България преживява три войни, три национални катастрофи, три въстания, един държавен преврат и държавно овластен терор; терор, който провокира атентата през 1925 г.; атентат, който дава така желания повод на фашистката власт за методично изтребление на българската левица.

 

 „Атентатът`1925” е съчетание на исторически документи (някои от тях непознати на широката публика), изследователски талант, изненадващи разкрития, наситено драматургично действие, динамичен сюжет и завладяваща публицистика.

Въпросите, на които тя търси отговори са: Какви са причините за атентата, кой го предизвиква, как е провокиран, какво е поведението на официалните власти по онова време, кои са съучастниците, кои са чуждите тайни служби, които имат интерес от него? Също така – каква е реалната, а не идеологизираната позиция на самата комунистическа партия и на Коминтерна?

 

 „Написах тази книга, за да се помни и да се знае. Като предупреждение и напомняне на какво е способен фашизмът. И за да я има Европа.”, споделя авторът в предговора на изданието.

 

Публикува се с финансовата подкрепа на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5930 |09.03.2019 Филмът ”Зелената книга”, получил „Оскар”, с премиерна прожекция у нас . 2| 5110 |10.10.2018 16 българските издателства са на 70-ия панаирът на книгата във Франкфурд . 0| 4758 |25.09.2018 На 27 септември (четвъртък) излиза от печат книгата ”Възпитай ме добре” от Монсе Доменеч. . 0| 5170 |16.09.2018 София е домакин на инициативата „Стара хартия за нова книга”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads