Реклама / Ads
0| 4894 |05.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Първи кино-литературен фестивал дава заявка за празник на изкуствата

.
„Аз съм искрено впечатлен от този фестивал. Годината е 1930-та, на екран излиза, може би, една от най-впечатляващите екранизации, свързана с Първата световна война – „На Западния фронт нищо ново“ по Ерих Мария Ремарк. Една година по-късно излиза “Франкенщайн“ – роман на Мери Шели.
 
След това се появяват две великолепни екранизации – „Големите надежди“ и „Оливър Туист“ по Чарлз Дикенс, и започват да печелят Оскари. За да се стигне до там филмът, който е спечелил най-много Оскари в историята, да е „Бен-Хур“, който е по книгата на Дик Уилсън. Ще спомена и „Боен клуб“ на Чък Паланюк. А събота и неделя ще можете да видите „Кръстникът“ по книгата на Марио Пузо”, каза директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош по време на откриването на Първия кино-литературен фестивал CineLibri в “Люмиер”. “Стотици хиляди филми, заснети по книги. И никога, за тези близо сто години, никъде по света никой не се е сетил да направи фестивал за тях”, отбеляза Боршош и пожела: “На добър час на фестивала, приятно гледане и приятно четене“.

Програмата е изключително наситена. “Нито една от прожекциите няма да е просто прожекция, а е един своеобразен празник на изкуствата“, обещаха организаторите. „Големи благодарности към нашите домакини – НДК, в лицето на Мирослав Боршош. Огромен жест от тяхна страна беше и фактът, че сграда на Двореца тази вечер беше осветена в червено и жълто – цветовете на фестивала. Благодаря и на Владо Трифонов, без който този фестивал нямаше да се случи. Той ни вдъхна увереност и кураж, че можем. Неговата експертна помощ беше безценна“, заяви Жаклин Вагенщайн – директор и селекционер.

CineLibri е първият фестивал, който е посветен изцяло на екранизацията по книги. Това е първият фестивал, който комбинира двете най-обичани изкуства – киното и литературата. Всяка прожекция ще бъде съпроводена от дискусия или хепънинг с фокус, произтичащ от характеристиките на творбата. Ще има и срещи с автори на литературни творби и създатели на техните екранизации.

Инициативата е по повод 25-годишнината на издателство Colibri. Големият рожден ден на издателството започва на 2 ноември и ще продължи до 15 декември с разнообразна програма. На ключово място в столицата е подредена изложба озаглавена “Мостът на влюбените в книгите“. Фестивалът CineLibri предлага на публиката селекция от 14 екранизации на литературни произведения с висока художествена стойност. Целта на организаторите е любовта към четенето да взаимодейства с изтънчените визуални преживявания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5813 |05.09.2015 Триумф на Националната опера на фестивала в Словения . 0| 5719 |15.08.2015 Международен фестивал на влашката песен в Брегово . 0| 7936 |25.06.2015 Филмът за дядо Добри ще се бори на фестивала в Кан . 1| 5580 |08.05.2015 "Потъването на Созопол" с награда за най-добър филм на фестивал в Ню Йорк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads