Реклама / Ads
2| 3251 |03.08.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Plovdiv Jazz Summer - джаз и фолклор в магична връзка

.
Вторият Plovdiv Jazz Summer започва с концерт на Иво Папазов-Ибряма и оркестър ”Тракия” Източник: Фейсбук
Вторият Plovdiv Jazz Summer започва утре с концерт на Иво Папазов-Ибряма и оркестър ”Тракия”.
 

И тазгодишният фестивал ще протече в два модула – единият е в лятно кино "Орфей" от 4-ти до 6-и август, а другият – в село Марково на 25 и 26 август.

 

Ибряма е артист, който има дълбока, почти магична връзка с българската фолклорна традиция, подчерта джаз певицата и организатор на фестивала Мирослава Кацарова пред БНР.

 

"Ибряма е фолклорен музикант, но е открит за джаза и импровизацията. Той е многолик. Той навърши 70 години. За тази възраст той е изключително енергичен и отдаден на музиката. Утре ни очаква едно много топло преживяване."

 

Във втората фестивална вечер ще звучат изпълнения на "Антони Дончев джаз квартет" и "Ева квартет". Ще гостува и етно джаз тромпетистът от Гърция Пантелис Стойкос.

Музикалната мисъл и ерудиция на Антони Дончев ни повеждат да си помислим, че става дума повече за джаз, фолклорът е втъкнат вътре по много фин и интелигентен начин, подчерта Кацарова.

 

По думите ѝ това ще бъде "много интересен, провокативен микс от балкански ритми и интонации".

 

В последния ден от Plovdiv Jazz Summer в неговия градски формат предстои среща на публиката с "Destino tango trio".

 

Село Марково е на 15 минути път от Пловдив, в подножието на Родопите.

"В тази среда ще поставим музиката на Хилда Казасян, заедно с Теодосий Спасов, Васил Петров и "обичайните заподозрени" от нейната група. На площада в село Марково на 25 август в 21 часа очаквам много хора да се съберем отново като миналата година на концерта на Теодосий Спасов, когато имаше над 2500 човека", обясни Мирослава Кацарова.

 

Тя обещава още "камерен, градински, много романтичен концерт" в село Марково на 26 август.

 

"Експеримент, който миналата година беше много успешен."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3574 |01.08.2023 Заслужено: Лили Иванова и Цветана Манева стават почетни граждани на Варна . 2| 5754 |27.07.2023 Отиде си един от най-уважаваните сценаристи на Холивуд . 1| 3028 |27.07.2023 Джаз вибрации край морето – музиканти от Австрия, Италия и България на фестивала ”Варненско лято” . 0| 3199 |26.07.2023 The Chemical Brothers избухват със зрелищно шоу в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads