Реклама / Ads
0| 9206 |11.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Сълза и смях" остава на "Раковски 127"

.
Ръководството на театър „Сълза и смях” и настоятелството на читалище „Славянска беседа” постигнаха споразумение за условията, при които театърът ще продължи своята дейност в салона на ул. „Г. С. Раковски” № 127.
 

Това стана на специална среща, проведена днес в Министерството на културата по покана на министъра на културата Вежди Рашидов, съобщиха от ведомството.

От няколко дни културната общност у нас беше разтърсвана от горещ скандал, който изправи един срещу друг читалище "Славянска беседа" и театър "Сълза и смях".Причината за него е, че читалището, чиято собственост е сградата, в която се помещава театъра, поиска от  "Сълза и смях" наем, в размер на 1000 лева на ден.

В условия на тежка финансова криза и като се има предвид на какъв хал на българския театър, тази сума е не само непосилна за бюджета на театъра. Това е цинична заплаха една културна институции, с дълга история, да бъде изхвърлена  "на улицата".

От разговора, състоял се в ефира на bTV  тази сутрин, между представители на Министерството на културата, на театъра и на читалището, бе направен опит в националния ефир да се представят всички гледни точки на засегнатите страни и да обсъдят възможностите за разрешаването на проблема.

По думите на директора на "Сълза и смях" Венцислав Кисьов проблемът не е от вчера, нито от днес. Всичко започва преди 19 години, когато възниква спор между "Славянска беседа" и Министерстовото на културата, оглавявано от Елка Константинова. Тогава помещението, в което се намира днес театъра, бива одържавено, докато се стигне до съдебно решение по казуса със собствеността. Следват дълги години на съдебни спорове, през които съда отсъжда ту в полза на театъра, ту в полза на читалището. И така до май 2009 г., когато Върховният касационен съд присъжда собствеността в полза на "Славянска беседа".

Председателят на настоятелството на читалището Петър Рейжеков обясни, че исканият наем е наполовина по-нисък от реалния наем, който би трябвало театъра да плаща за помещението. В отговор Кисьов изтъкна, че предвид бюджета на театъра, това е абсурд. И подчерта, че става дума за 360 хил. лв., които съобразено с разходния фон на театъра, който е 1 070 000 хил., са почти една трета от сумата, която като разходи прави театъра и това от своя страна предполага тази една трета да бъде финансирана от МК.

Заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев категорично заяви, че ведомството му не може да осигури тези пари. Той припомни, че откакто театърът е влязъл в тази сграда и в този салон, са направни едни значително подобрения с държавни средства, отпуснати от Министерството на културата, които без съмнение трябва да бъдат взети предвид, когато се определя наемната цена. Това се прави навсякъде, всичко го знаят, подчерта още Дерелиев.

"Тук заявявам: Това няма да бъде мол, няма да бъде казино, това ще бъде театър и театърът ще бъде "Сълза и смях", категорично заяви председателят на настоятелството на читалище "Славянска беседа". Над 20 000 са събраните в днешния ден подписи в подкрепа на театър „Сълза и смях" в интернет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7991 |09.01.2010 Един кантабриец с изложба в София . 0| 6830 |08.01.2010 "Облогът на Паскал" и тайната му перспектива . 1| 12072 |07.01.2010 Петима Ивановци откриват изложба в галерия „Ракурси” . 9| 38682 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads