Реклама / Ads
15| 10377 |01.05.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Със скулптури на коне Рашидов шашна японците

.
Вежди Рашидов
Изложба на скулптури, сътворени от ръката на културния министър Вежди Рашидов, открита в Музея на конната цивилизация в Йокохама в края на миналата седмица, очаровала японците. Това се казва в съобщение на Министерство на културата.
 

  

В него се отбелязва, че статуетка на министъра от години присъствала в колекцията на японския император.


Рашидов се включил на частни разноски в откриването на експозицията от пет негови скулптури и 17 акварела , наречена "Човекът и конят в едно цяло - красотата на Кентавъра".

 

Събитието събрало в единствения в света Музей на конната цивилизация многобройна публика. Творбите на Рашидов били изложени в зала, където се излагат само творби на световни автори като Пикасо, Тулуз-Лотрек, Марино Марини, Дали, посочват от Министерството на културата.

 

Японски медии обръщат специално внимание на изложбата на българския министър. Те цитират думите му при откриването, че интерпретирането на коня като тема в изкуството е много благодатно, а за първи път той пристъпил към нея преди 40 години. Кентавърът е знакът на неговата зодия, отбелязват местните журналисти.

 

Изложбата на Рашидов в Йокохама ще продължи до 10 юни, а самият музей, приютил експозицията, получил като подарък от българина неговата скулптура "Сговор", станала символ на експозицията и емблема на плакатите й, както и два акварела.

 

"Името на Вежди Рашидов е много популярно в Япония. Негови скулптури днес притежават такива известни японски музеи като "Стасис" в Отару и "Маннцу Хачоджи" в Токио. Той е носител на престижната японска награда за изкуство "Юнекура", пише още в съобщението на  културното министерство.

 

В него се посочва още, че независимо че посещението на министър Рашидов е частно, той се срещна с японския си колега Сейичи Кондо, председател на японската Агенция за култура.

 

Двамата министри постигнали договореност през 2014 година в Токио да гостува Софийската филхармония. Освен това по предложение на министър Рашидов за първи път в Япония ще гостува уникална колекция от избрани български средновековни икони. Предвижда се това да стане също през 2014 г.

 

През есента пък националната ни опера ще гостува на Япония за пети път. Пак през тази есен в България ще бъдат организирани традиционните вече Дни на японската култура, допълват от пресцентъра на МК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6509 |06.01.2012 Вежди Рашидов поиска прошка от гейовете . 6| 7958 |22.12.2011 Пловдив във война с Вежди Рашидов за Панагюрското съкровище . 15| 6862 |24.10.2011 Рашидов се пъчи: Представят ни в Лувъра . 22| 7105 |17.10.2011 Пускат наколенки „Вежди Рашидов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads