Реклама / Ads
3| 7211 |27.01.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Сбогуваме се с Коста Цонев

.
Коста Цонев
Роднини, близки, приятели, колеги и почитатели ще се простят с големия български актьор Коста Цонев, който почина в сряда на 82-годишна възраст. Поклонението ще се състои на 27 януари от 10.00 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов".
 


Коста Цонев почина на 25 януари. Той е роден през 1929 година в София. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов", специалност "актьорско майсторство". Актьорът участва в редица театрални постановки, игрални и телевизионни филми. Работил е като актьор в Младежкия театър и в театър "София".

 

Има три награди за най-добри роли в киното и три за най-добри роли в театъра. Миналата година легендата на българското кино и театър получи наградата "Аскеер" за цялостно творчество. Сред най-великите му превъплъщения в театъра са Дон Кихот в "Дон Кихот или човекът от Ламанча", Ричард в "Ричард III", Найден Баров във "Вяра", Рене Гилмар в "Мадам Бътерфлай".

 

За първи път награда "Златен век" с огърлие беше връчена на актьора Коста Цонев за големия му принос в българската култура, по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, също миналата година.

Най-запомнящите се роли, които Коста Цонев е изиграл, са във филмите "Сватбите на Йоан Асен", "Жребият", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Господин Никой", "Умирай само в краен случай", "Тайфуни с нежни имена", "Бъди щастлива, Ани", "Басейнът", "Голямата победа", "История с куче без куче" и "Дом за нашите деца". Незабравима е ролята му в "Сватбите на Йоан Асен", когато си партнира с незабравимия Апостол Карамитев, който напусна нашия свят по време на снимките на филма. Тогава Коста Цонев довърши и неговата роля.

 

През 2001 година започва политическата му кариера, когато Симеон Сакскобургготски го включва в листата на НДСВ за парламентарните избори и е избран за депутат в 39-ото Народно събрание. През 2005 година отново избран за народен представител, от Сливен, с листата на НДСВ в 40-то Народно събрание. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 8505 |25.01.2012 Издъхна актьорът Коста Цонев . 28| 6233 |24.05.2011 К. Цонев с Аскеер: Завист, завист! Не бъдете злобни! . 20| 6303 |18.04.2011 К.Цонев получи „Аскеер” за цялостен принос . 4| 11150 |06.04.2010 Сбогуваме се с Иван Балсамаджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads