Реклама / Ads
0| 6613 |21.06.2013 АРТ ДЖУНГЛА

София залята от дизайн

.
След като бе залята от протести, сега София има късмета да се потопи в нещо също толкова интелигентно - 5-ото издание на престижния Международен фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week. Той започва днес и ще продължи до 30 юни.
 

Колко ще продължат протестите, е тема на други страници във вестника. Но посещението на събитията от феста се очертава като приятна прелюдия по пътя към пл. "Независимост".

Темата на изданието е The Balkan Date, което ще рече Балканската среща. Както можем да се досетим, не среща на протестиращи българи, гърци и турци, а с доста по-различна цел - да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между съседите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта.

Тази година фестивалът включва професионален форум с топ лектори от цял свят, над 10 големи дизайн изложби, мащабна детска програма, включваща над 20 ателиета за деца, както и 30 акцента: дизайн обекти, разпръснати из града; игра с печати, работилници, базар.

Ето и някои от акцентите в програмата:

Форум
На 22 и 23 юни от 10 ч в зала 2 на НДК. Професионален форум с участието на изтъкнати лектори от цял свят.

Изложби
Няколко крайно интересни експозиции от Балканите плюс чешки, полски, словашки и израелски идейни продукти.

Дизайн базар
На 23 юни между 12 и 21 ч в двора на Националната художествена академия ще видим изложение на най-доброто от българския дизайн - 48 участници ще представят уникални дизайн артикули - дрехи, аксесоари, принт, детски играчки, декорации, продукти за дома, бижута.

Музика
В унисон с темата музикалната програма в рамките на фестивала също е с балкански вкус. На 1000 names е поверено откриващото парти тази вечер в двора на НХА.

През следващите дни - още 3 големи сцени с 3 групи и 5 диджеи. Партита, преплитащи в себе си локалното и глобалното, специално подбрани тракове, носещи настроението на петото издание на дизайнерската седмица.

Млади полски измишльотини
В рамките на Sofia Design Week активният както винаги Полски институт в София представя изложбата "Млад полски дизайн - Polska Folk" с куратор Агнешка Якобсон-Челецка. Тя включва работи, проектирани от 17 полски дизайнери и дизайнерски ателиета.

Всъщност това е една колекция от пъстри, радостни, прости предмети - уникати, части от лимитирани серии, прототипи. Сред тях има неща от ежедневието ни - четки и лопати, щипки за пране, пънове за рязане на дърва, колички, кошове, все използвани в разрез с нормалното им предназначение.

Вдъхновени от фолклорните мотиви, авторите са черпили с пълни шепи от полските традиции. Оценили красотата на естествените материали - дърво, филц, лен и керамика, те използват занаятчийски техники за производството на модерни предмети.

Изложбата се открива на 24 юни от 19 ч в Полския институт на ул. "Веслец" 12 - на една крачка от Министерския съвет. Ще продължи (изложбата, не Министерския съвет) до 31 август.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6954 |03.06.2013 Шоу на Самуел Финци открива „Световен театър в София" . 1| 6048 |21.05.2013 Бели балони политат на София по повод 200 години от рождението на Рихард Вагнер . 1| 8251 |02.05.2013 "Бон Джоуви" идва без Ричи Самбора в София . 0| 6249 |27.02.2013 Коста-Гаврас е почетен гост на София филм фест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads