Реклама / Ads
0| 5764 |10.04.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Софийския свещенически хор влезе в световния певчески елит

.
Софийският свещенически хор Източник: Софиска Света Митрополия
Част от концерта на Софийския свещенически хор с диригент отец Кирил Попов прозвучаха в ефира на радио ”BBC 3”. Излъчен бе и от други радиостанции по света. Песнопенията на българските духовници бяха излъчени в нощта след Благовещение.
 
Тогава за католическия свят започна Страстната седмица. Концерта на българския хор е записан на 15 март в столичния храм "Св. София" с благословията на българския патриарх Неофит. Той е организиран съвместно с Софийската света митрополия и Българското национално радио.

В ВВС от години съществува традиция да се записват и излъчват най-добрите хорове в света. Подборът е много строг, изискванията – конкретизиращи всеки детайл. Признанието е огромно, не крият възхищението си експерти.

Българските духовници нареждат имената си редом до тези на музикантите от Немският симфоничен оркестър "Берлин" и Холандският кралски Концертгебау оркестър, които също са част от празничната програма на BBC 3.

Чужди издания побързаха да поставят Софийския свещенически хор в елита на хоровото изкуство в света. Там отдавна са извоювали място световно признати формации като Хора на Свети Тома – хора на момчетата от Лайпциг. Хор, основан през 1212 г. и съществуващ и до днес. Негов ръководител повече от две десетилетия е бил самият Йохан Себастиян Бах.

Сред най-добрите е и английският хор Монтеверди. През последните години той винаги е сред първите три по награди на световни фестивали. През 2015 г. хорът се прочу с участието си в спектакъла „Орфей и Евридика“, който бе обявен за едно от най-ярките музикални събития.

 

В семейството на най-добрите хорове в света са още Swedish Radio Choir – професионален класически хор към Шведското национално радио и The Balthasar Neumann Choir – немски класически хор, известен с блестящите си изпълнения на барокови произведения. В тази компания вече е и Свещеническия хор на София, който тепърва ще разкрива своите възможности и ще превзема световните сцени.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4495 |21.03.2017 Рекордът на Стефка Костадинова влезе в книга . 0| 4283 |20.02.2017 Започва кандидатстудентската кампания на Софийския университет . 0| 5285 |08.01.2017 В Софийския университет ще се влиза с тест . 8| 7852 |28.11.2014 Добчев за Бинев, шеф на културата: Да влезе убитият…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads