Реклама / Ads
2| 6748 |05.04.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Светила в хореографията дирят родни таланти

.
За пета поредна година известни хореографи от САЩ ще изберат стипендианти сред най-добрите участници в проекта "Танцова работилница 2012" http://ilievdance.org/, съобщиха организаторите от Фондация "Танцово изкуство - Илиев".
 

Стипендиите за българските таланти включват интензивни летни обучителни програми на известни американски танцови училища и компании. Посолството на САЩ в България осигурява допълнително две стипендии за танцьори, представители на групи в неравностойно положение.

В рамките на една седмица (9–15 април) танцьорите ще имат възможност да работят с Крисчън вон Хауръд от MTV предаването Fashionably Loud и звездата от Бродуей Маркъс Галанте (ученик на един от най-известните хореографи на 20-и век Джордж Баланчин).

Тънкостите на хип-хопа ще преподава Андреа Бър, работила с Риана, финалистка в прослушването на Лейди Гага и ученичка на Даниел Круз – хореографа на Майкъл Джекъсн. Едно от утвърдените имена в хореографията зад океана Никълъс Аде ще обучава танцьорите на класически балет – стил Баланчин.

Уникалният за България проект “Танцова работилница” е създаден през 2008 г. от хореографа Петър Илиев, който от над 20 год. е признат в САЩ за привнасянето на българското народно танцово изкуство в Америка. Петър Илиев е основател и артистичен директор на Фондация "Танцово изкуство – Илиев". Понастоящем живее в САЩ и преподава в Ballet Chicago и Pacific Northwest Ballet.

През седмицата на "Танцовата работилница" младите танцьори и известните хореографи ще разработят нов репертоар, който ще бъде показан на големия финален Великденски спектакъл “Sneak Peek" на 15 април от 19 ч. в Държавния музикален и балетен център.

Сред звездите на “Sneak Peek" ще бъдат успешната млада българска балерина Николина.

Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия, бивш стипендиант на "Работилницата"). Балетната трупа DanCine и танцьори от НАТФИЗ (класът на Ясен Вълчанов 2013) ще представят част от спектакъла "Паралелни светове", отличен с Втора награда на Националния конкурс за съвременна хореография и пърформанс 2011.

За пръв път ще бъде показана на сцена и хореография на Петър Илиев, разработена по проект с деца от ромски произход от 103-о ОУ в кв. Филиповци в София.

Майсторските класове по време на работилницата са със свободен вход. Съпътстващи събития са фотоизложба в мястото за срещи и събития “+ Това”, интерактивна дискусия на тема “Танцовото изкуство и предприемчивостта.


От 2008 г. досега в “Танцова работилница" са участвали повече от 350 танцьори от България, Черна гора и САЩ. Над 20 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ. Стипендианти на "Работилницата" работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера - Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6809 |05.04.2012 Отлагат "Аватар 2" за 2015 . 13| 8037 |04.04.2012 Смърт и бягства в последния сезон на "Стъклен дом" . 0| 8723 |02.04.2012 Археолози откриха злато в Созопол . 9| 38683 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads