Реклама / Ads
1| 8042 |03.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Тайни на Аполония възкръсват в София

.
Камерна изложба в археологическия музей Източник: Вяра Йовева
В Националния археологически музей откриха камерна изложба, посветена на най-стария град – държава по днешното българско Черноморие – Аполония Понтийска (Созопол).
 

Мая Стоянова


60 великолепни експонати от акропола на града на Аполон, подбрани сред хилядите находки, открити на територията на древното селище, представят бита, културата, вярванията и традициите на хората, живяли през античността по нашите земи.

„Изложбата е посветена на столетието археологически проучвания на Аполония Понтийска. Но особено важно за нас беше тя да бъде показана точно през 2009, защото тази години се навършват и 60 години от началото на първите мащабни проучвания на античния некропол, осъществени под ръководството на забележителния български учен Иван Венедиков”. Това каза за Frognews.bg ст.н.с. д-р Кръстина Панайотова, която вече 21 години изследва некропола на Аполония. Той е най-добре проученият не само у нас, но и в цяла Европа археологически паметник от този период, твърди д-р Панайотова.



Култова фигурка, открита в некропола на Аполония
снимка: архив на д-р Кръстина Панайотова


Аполония Понтийска е основана през последната четвърт на VII в.пр.Хр. от преселници от Милет и други центрове на Йония. Благодарение на стратегическото си местоположение и богати залежи на руди, градът се утвърждава в първостепенен посредник в търговията между Елада и Тракия. Негов покровител е бог Аполон, в чест на когото издигат храм на най-високата част на днешния о.”Св. Кирик”. През V в.пр.Хр. там е поставена и колосална бронзова статуя , изваяна от прочутия скулптор Каламис.





„Автор на идеята как точно да представим античния град-държава принадлежи на ст.н.с. Мария Рехо, която е музейният археолог и куратор на изложбата. С нея сме се опитали да покажем различни аспекти от живота на древните аполонийци и гърци. Някои от експонатите представят ежедневието на мъжа войн, неговите занимания и начина, по който се е забавлявал. Други от тях представляват предмети и аксесоари, свързани с всекидневието на жената и децата в семейството. Има експонати – погребални дарове от некропола, които препращат към представите на древните за земния и отвъден свят, идеята за същестуването на живот и след смъртта”, обяснява Кръстина Панайотова.

Сред най-впечатляващите експонати, които за първи път ще могат да бъдат видяни от широката публика, са култова статуетка на Ерос /богът на любовта/ с петел, датирана към средата на IV в.пр.Хр., открита в детски некропол; любовни дарове, символизирани от заек и петел, представени върху рисувани и релефни вази; двоен авлос (двойна флейта) от V в.пр.Хр., много добре запазена, намерена в гроб на 17-годишна девойка и ксифос (къс меч) от кр. V в.пр.Хр., изваден от некропол на 10-годишно момче.



Работен момент от разкопките на античния некропол
снимка: архив на д-р Кръстина Панайотова

Археологът Кръстина Панайотова не крие огорчението от състоянието, в което се намира древна Аполония днес. През последните пет години тя и нейните колеги имат сериозни проблеми, свързани с проучването на античния некропол, чиито околности са превърнати в огромно бунище. Още по-неясна е неговата съдба, защото нито общината, нито институциите, които имат отношение към опазването на културното ни наследство, са направили нещо за консервацията, реставрацията и социализацията на този забележителен паметник на българската история.









Изложбата може да бъде видяна от 3 ноември до 25 януари 2010 година
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6679 |23.10.2009 Графиката-посланик събра топ графици в София . 0| 6202 |11.10.2009 Започва София Филм Фест за учащи . 0| 6854 |08.10.2009 Светът на мебелите отваря врати в София . 1| 7333 |06.10.2009 Топ архитекти превземат София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads