Реклама / Ads
0| 5736 |11.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Задава се силна нощ на музеите

.
НХГ ще бъде отворене свободно от 18 до 24 часа в Нощта на музеите
На 15 май (събота) 2010 г. в Нощта на музеите Националната художествена галерия ще разтвори вратите си за всички любители на българското изкуство. В Музея зрителят ще се докосне до шедьоврите на Захари Зограф, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов.
 

Специално за тази нощ специалистите на галерията ще представят в една от залите отдавна непоказвани образци на българската живопис от първата половина на 20 вeк.

Ще могат да бъдат видяни - изложбата от илюстрации на Ясен Гюзелев, както и фотоизложбата „В Ателието” на Зафер Галибов – художествена еротична фотография.

От 22.30 ч. ще се насладите на музикално-театралният спектакъл ”Старинна музика от Ренесанса” с танци, сонети и откъси от Шекспир, с младежкото присъствие на студенти от Театрален колеж „Любен Гройс” , София.

На фасада на двореца мултимедийна виртуална разходка ще представи постоянните експозиции на галерията – иконите от криптата на Храм-паметника „Св. Ал. Невски”, живописта и скулптурата в Двореца, най-доброто от къщите – музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.

За първи път в Криптата на публиката ще бъде показано и последното постъпление в колекцията на галерията – иконата „Богородица с младенеца и светци” на Захари Зограф.

Богатството на българската икона ще бъде представено в криптата на Храм-паметника „Св. Александър Невски”. Зрителите ще имат уникалната възможност да видят 14 шедьовъра, реставрирани с подкрепата на фондация „Левентис”.Сред тях е „Христос Пантократор” от 11 век - една от най-старите не само в България, но и на Балканите рисувани икони. Изложбата „Икони от Родопите” представя непознати образци на нашата иконопис.

Специално подготвената мултимедия разкрива сложния процес на реставрация, разкриването на нови, непознати на специалистите до преди реставрацията иконни изображения и „съживяването” на старите паметници – малко позната на зрителя страна от ежедневието на музея.

В Нощта на музеите входът за посетители в Националната художествена галерия е свободен от 18.00 до 24.00 часа и в Криптата на храм-паметник „Александър Невски” от 18.00 до 20.00 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5580 |13.01.2010 Задава се силна година за българското кино . 0| 8957 |20.10.2009 Задава се хитова КИНОМАНИЯ . 0| 5564 |01.10.2009 Пловдив будува в Нощ на музеите . 4| 11214 |06.01.2008 Влaстелинът на силната любов и омраза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads