Реклама / Ads
0| 6030 |08.12.2023 АРТ ДЖУНГЛА

Здравка Евтимова представя нова книга - "Луничави разкази"

.
Здравка Евтимова
В Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен на 11 декември ще се състои премиерата на новата книга на Здравка Евтимова „Луничави разкази“, само няколко дни след излизането ѝ от печат.
 

Евтимова е сред най-популярните български писателки, автор е на няколко романа, на стотици разкази, публикувани в отделни сборници, както и в литературни списания и антологии в 27 страни. Разказът "Кръв от къртица" влезе в учебниците на американските ученици.

 

"Луничави разкази" съдържа двадесет истории, писани през последните три години. Едни от тях ще ви разсмеят, други ще ви натъжат, доколкото смехът и тъгата са главни ингредиенти на този сборник, а защо ли не и на живота ни извън книгата.

 

Здравка Евтимова (р. 1959, Перник) е носителка на редица литературни награди, сред които Златен ланец, Чудомир, Блага Димитрова, Балканика, Роман на годината 2015 на Националния дарителски фонд 13 века България (за "Една и съща река"). През 2019 г. на Здравка Евтимова е присъдена Националната литературна награда Христо Г. Данов – за цялостен принос към българската духовност, а през октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия я избират за своя любим български автор.

 

Последният ѝ роман "Резерват за хора и вълци" бе отличен с Цветето на Хеликон като най-продаваната книга в книжарската верига през 2022 г. Романи и сборници с разкази на Здравка Евтимова са публикувани не само в България, но и в САЩ, Великобритания, Гърция, Канада, Израел, Италия, Китай, Франция, Сърбия, Северна Македония, Словения.

 

***

От разказа МИЛЕНА КАВГАТА

 

Целият им род е крив – от бебето до най-дъртия, умът – тел, дето не се превива, нито се чупи, само ръждясва. Това са те. Дядо ѝ се казва Андон, все начумерен, като че някой е запалил купчина тор в главата му и наоколо пуши, та се не търпи. И като се родило детето, как да го кръстят? Не Антонина, не Антония, ами Анда. То хубаво Анда, но семенцето под името не струва.


Напънала се госпожица Анда, та сварила сапун – сама го къкрила, сама го рязала на калъпи. То не сапун, ами злост – сложила го в една щайга и на всеки калъп издълбала букви, та написала „Бившият“.


Помислете какво ще си миете с вашия бивш, дами.


Нагла, та горчива Анда – и като минава край нашата къща, моля ти се, пита:


– Милена, как е Калоян? Ще му предадеш ли, че съм го търсила?


Калоян е моят син – фокусирам вниманието върху този факт, за да лъсне категорично що за крив корен е тя.


– Защо – казвам – си го търсила?


– За да му дам този сапун – подарък от мене – и тя ми подава един калъп, на който е изкопала с печатни букви „Бившият“. – Нали се сещаш какво мръсно пране можеш да избелиш с това? – намеква ми Анда.


Добре че съм възпитана жена, та не ѝ казвам в прав текст: „Я се виж колко си дебела“.


– Значи Калоян вече ти е бивш? – заключавам тънко.


– Да, точно така – потвърждава тя.


– А ти си дебела! – лая аз.


Тогава тя млъкна, а да млъкне някой от Андоновия род, е все едно от червей да издоиш мляко – тоест никога. Очите ми са малко слаби, та може и да съм се заблудила – сълза ли лъсна по клепките на Анда? Колкото ще се просълзи котлонът, на който варя боб, толкова ще се просълзи тя.


– Да – казах аз. – Дебела.


Тя се завъртя, обърна ми гръб – честно, едричка беше, но те от техния род са такива – месо им дал господ, и гърла. Баща ѝ Дачо например, като пийне и викне, се чува от Перник направо на Централната гара в София; ако е замръзнала Струма, ледът се раз- пуква. Ако дядо ѝ Андо се напие и зине да пее – това аз с очите си видях, защото вишната е в моя двор – разцъфна пустата вишна, от песента на тоя пияница цветчетата ѝ се разтвориха до едно.

 

– Тогава – досети се Анда – дай ми сапуна обратно. Синът ти няма да ми е бивш.


Тук е точното място да кажа, че макар и мой единствен син, Калоян е глупаво момче, щом накланя ума си към Анда. Вярно е, пътува повече от моряците – днес е в Радомир, утре е в Търново, а вдругиден – в Ивайловград.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4560 |08.12.2023 Траш метъл легендите Megadeth идват за зрелищен концерт в София . 1| 3663 |01.12.2023 Една година Арт галерия "Даниела Стойкова" с изложбата "Вдъхновение" . 0| 3451 |27.11.2023 От Бродуей до София: “Фантомът на операта” стъпва на българска сцена . 1| 3580 |27.11.2023 "Наполеон" на Ридли Скот преуспява, въпреки френската критика, но все още е втори в боксофисите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads