Реклама / Ads
4| 8642 |06.12.2012 ЧЕРНО И БЯЛО

Почина архитектът на чувствеността Оскар Нимайер

.
На 104-годишна възраст в Рио де Жанейро почина патриархът на модерната световна архитектура Оскар Нимайер. Той беше известен още като "архитектът на чувствеността".
 

На 15 декември Нимайер щеше да навърши 105 години. В началото на ноември прочутият бразилец бе приет в болницата "Самаритано" заради проблеми със стомаха и бъбреците. Причина за смъртта, настъпила на 5 декември, е респираторна инфекция, заяви говорителката на болницата Елиза Барба. През последната година Оскар Нимайер на няколко пъти бе хоспитализиран заради различни здравословни проблеми.

До сетния си час той работел над различни проекти, споделиха лекарите от клиниката, пишат световните агенции. В болничната си стая приемал строителни специалисти и инженери. Демонстрирал бистър ум, не говорил за смъртта, а градял планове за бъдещето.

Днес по предложение на президентството на Бразилия ще има бдение в памет на архитекта в бразилската столица, а в Рио беше обявен тридневен траур. Президентът на Бразилия Дилма Русеф веднага подчерта в изявление в блога на президентството, че страната е загубила един от гениите си. Русеф припомни, че Нимайер е бил революционер и е мечтаел за едно по-равнопоставено общество.

През своя живот Оскар Нимайер създаде над 400 сгради в 18 страни. "Архитектурата трябва да удивлява и да разпалва въображението", казваше той.

В последните години архитектът не преставаше да повтаря, че да си на 100 години е гадост и човек няма за какво да се радва, посочва "Франс прес". Прякорът на Нимайер беше "архитектът на чувствеността", заради неговите пълни с гънки и извивки сгради.

Той беше атеист и комунистически активист до края на дните си. През 1995 г. Фидел Кастро заяви, че на света са останали само двама комунисти - "аз и Оскар".

В края на 50-те години Нимайер участва в строителството на столицата Бразилия. Проектирал е основните обществени сгради, включително президентския дворец, зданието на Външното министерство, Националния конгрес и др.

Сред най-известните му творби са музеите на съвременното изкуство в Нитерой и Каракас, сградата на издателството "Мондадори" в Милано, културният център на испанския град Авилес и др.

Оскар Рибейро де Алмейда Нимайер Соарес Фильо, както е пълното му име, е бил женен два пъти. Първият му брак с Анита Балдо продължава 76 г. През 2006 г., две години след нейната кончина, той се жени за втори път за секретарката си Вера Лусия, която е с 38-години по-млада от него.

През 1966 г., две години след като военните са взели властта в Бразилия, Нимайер е принуден да емигрира във Франция заради членството си в Комунистическата партия. През 1982 г. той отново се установява в родината си. По време на своята емиграция той проектира централата на френската компартия в Париж. През 1990 г. Оскар Нимейер прекратява членството си в комунистическата партия на Бразилия, но остава марксист.


Музей за съвременно изкуство в Нитерой, Бразилия


Музей "Нову" в Куритиба, Бразилия


Снимки: Уикипедия
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5855 |20.11.2012 Почина фантастът Борис Стругацки . 2| 6867 |29.10.2012 Почина големият български режисьор Младен Киселов . 4| 13716 |04.09.2012 Почина Майкъл Кларк Дънкан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads