Реклама / Ads
8| 6787 |25.05.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Предизборно партии никнат като гъби

.
Трактора е инициатор на новоизлюпени формации, мераците му не са към „Дондуков” 2, а към общините
 
Буря от нови партии започва да залива България с приближаването на президентските и местните избори.




От началото на прехода по традиция при всеки един вот се създават нови политически формации, които към момента вече са над 350. Патриоти, демократи и експерти превзеха зали и площади със съмишлениците си и започнаха да агитират народа с обещания и сладникави приказки за алтернатива на старото и за нови реформи. Въпреки че на българина му писна от сценария който се разиграва двайсет години, според социолозите 31% от хората все още са склонни да експериментират и да гласуват за нови партии и вероятно на това разчитат създателите им. Макар и често в тях да преобладават старите муцуни, някои от които са обикаляли по 2-3, че и повече партии, на родния избирател не му пречи да дава по няколко пъти шанс на политици, тясно свързани със старата конюнктура. Една от тези новоизлюпени организации е президентското АБВ.

Първанов и хората около него първи дадоха сериозна заявка за партиен проект след парламентарните избори. В движението държавният глава събра до болка познати и експлоатирани политици, застаряващи културни дейци, спортисти и интелектуалци, повечето от които с ордени „Стара планина” връчени лично от него. Първанов обаче и до ден днешен не може да обясни ясно какви са идеите му, с какво ще се занимава и как АБВ ще участва на предстоящия вот. В същия облак от мъгла е забулена и учредената наскоро партия „Национален фронт за спасение на България” от шефа на СКАТ и бивш саратник и кум на Волен Сидеров - Валери Симеонов.

Заедно с екипа си той обяви, че имат амбициите да се превърнат в алтернатива на „Атака”, която изменила на патриотичната идея. Според атакиста Павел Шопов обаче това е само началото на серията от нови политически организации, с които
Алексей Петров ще минира цялата страна до началото на изборите. „Трактора събира отцепници от различни формации, за да участва чрез тях в местните избори, да набута свои кметове и общински съветници и да обслужва интересите на хората, които стоят зад него”, разшифрова ходовете на Октопода зам.-председателят на парламента. Атакистите не изключват Петров да блъфира с евентуалната си кандидатура за президент, а в същото време да подготвя масирана атака към Народното събрание след две години, която обезателно минава първо през утвърждаване на позициите на местно ниво
„Партиите на Трактора ще бъдат създавани по еталона на СКАТ.

Ние имаме информация, че репортери, оператори и други служители на телевизията са били задължени да се подписват под строй като учредители на формацията”, коментира още Шопов.

Атакистът нямало да се учуди, ако Касим Дал се присъедини също към хората на Алексей Петров със свое движение или партия. Отцепникът от ДПС и бивша дясна ръка на Ахмед Доган засега не дава знаци за създаването на нова формация, поне преди тазгодишния кметски и президентски вот. Засега Дал пази в тайна своите намерения, но близки до бившия депесар споделят, че той твърдо ще играе на предстоящите местни избори с останалите противници на Доган. „Подобни новоизлюпени партии и движения нямат шанс за успех”, заяви пред „Торнадо” проф. Михаил Константинов. „И Иван Груйкин, и Димитър Иванов, и Валери Симеонов, които участват в създаването на подобни движения, трябва да са наясно, че няма да постигнат нищо. Като погледнем историята, ще видим, че набързо събрани формации от подобен тип преди избори винаги са се проваляли. И на тези местни избори от новооснованите партии шанс за нещо повече ще имат единствено онези, свързани с бизнеса. За пример мога да дам Несебър, където подобни формации са най-силни. Разбира се, участието на разни нови коалиции и движения на президентския вот е смешно да коментираме”, обобщи още математикът, който е изборен експерт.

„В създаването на нови партии няма нищо лошо, защото старите са мафиотизирани и прогнили”, агитира на свой ред бившият независим депутат Минчо Христов. „С приближаването на изборите тепърва ще има нови и нови формации, само че аз призовавам хората да не гледат абревиатури и букви, а хората, които членуват в тях. Трябва да има алтернативни движения, които да изместят старите играчи. В противен случай българите трябва да избират между ГЕРБ, Синята коалиция, Коалиция за България и Атака. С времето всички те се компрометираха и извършиха куп безобразия като управляващи”, категоричен е Христов.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6446 |24.05.2011 За Уорлик, инвестициите, визите и грешките в знанието на езика . 27| 7229 |23.05.2011 България: безмозъчност и изтичане на мозъци . 44| 6649 |21.05.2011 Съд за Сидеров и "Атака" поиска Институтът за модерна политика. . 30| 9601 |17.05.2011 Внедрени провокатори дънят за пари делото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads