Реклама / Ads
1| 5657 |15.03.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Божко, Манол и Манчо да почерпят за имен ден

.
Имен ден празнуват на 15 март Божко, Божан, Божил, Манол, Емануил, Манчо, Тотьо.
 

Според църковния календар на БПЦ, на 15 март почитаме паметта на мъчениците Агапий и още шестима светли мъже, посечени с меч, отстоявайки своята вяра в Христос.

 

В Кесария, Палестина, започнало гонение над християните.Много християни били заловени и измъчвани, защото отказвали да се отрекат от своята вяра и да почетат идолите. Възмутени от издевателствата на градоначалника Урбан, шестима от неговите войници, които трябвало да измъчват християните, останали потресени колко жестоки могат да бъдат хората. Те не могли да наранят невинните християни, които били зверски измъчвани без да са извършили нищо незаконно. Затова шестимата младежи отишли при своя началник, заявили, че са християни. Урбан започнал да ги заплашва със смърт, ако не се отрекат и не започнат да изтезават другите християни. Младите мъже отказали и били осъдени на смърт.

 

Малко преди присъдата да бъде изпълнена, присъединил се към тях и Агапий – виден гражданин на Кесария. И той казал, че е християнин. Всички те Агапий, Пуплий, Тимолай, Ромил, Александър, Дионисий и Дионисий били съсечени с меч.

 

 

В момента тече Великият пост преди Великден. В средата на поста БПЦ отдава почит на Кръста и нарича днешната Неделя Кръстопоклонна. По време на службата в храма на третата Неделя от Великия пост, духовниците изнасят Кръста и го оставят за поклонение. Това е повод да се напомни на вярващите какво предстои да се случи с Богочовека Иисус Христос.

 

Наказанието разпъване на кръст било най-тежкото в Римската империя. С него не подлагали провинилите се римска граждани, само робите и най-големите престъпници. Според разпоредбите, осъдения на смърт чрез разпъване на кръст трябвало сам да завлече дървения кръст от мястото на неговата екзекуция. После го разпъвали, приковавали с гвоздеи и го оставяли да агонизира, докато издъхне.

 

Това е повод да си дадем сметка на какви нечовешки унижения бил подложен Иисус Христос, за да изкупи натрупаните грехове на цялото човечество до онзи момент.

 

На 16 март имен ден празнуват Жельо, Вильо, Савин. Според църковния календар, почитаме Светите мъченици Савин и Папа, заедно със Свети ап. Аристовул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7302 |14.03.2016 Започват Великденските пости . 22| 4915 |13.03.2016 Искаме прошка от близките си . 6| 5110 |09.03.2016 Палим свещи за Деня на Свети Четиридесет мъченици . 14| 6643 |06.03.2016 Неделята на Страшния Съд дойде! Заговявайте с месо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads