Реклама / Ads
1| 5925 |06.01.2018 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Кръщение Господне - Богоявление

.
Богоявление
На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.
 
Празникът се нарича Богоявление, тъй като за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети.

Имен ден днес празнуват Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божа, Божанa.

Народното поверие гласи, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Според обичая всички участват в освещаването на водата, а след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

По традиция на Йордановден се извършва Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. От 8.30 часа днес българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи празнична света литургия в катедралата "Св. Александър Невски". В 10 часа той ще отслужи Велик водосвет на площада пред катедралата, а в 11.00 ч. ще се извърши водосветът на бойните знамена. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4860 |22.09.2017 Честваме 109 години независима България . 1| 6178 |01.05.2017 Честваме 1 май и Св. Йеремия . 4| 6071 |06.01.2016 Честваме 168-годишнината на Христо Ботев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads