Реклама / Ads
0| 5122 |22.11.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Днес църквата почита св. Михаил Воин

.
Св. Михаил Войн по произход е българин. Роден е в гр. Потук (предполага се, че това е днешният Батак). Знатните родители на Михаил принадлежали към числото на първите български християни. Такъв християнин от детството бил и Михаил, когото родителите и познатите наричали светото дете, заради неговото благочестие.
 

От детски години той се отличавал с чистота на живота. В сърцето си винаги имал страх Божий, пребъдвал в пост и молитва, давал милостиня на просяците и посещавал болните, като се украсявал с различни добродетели, кротост и смирение. След като достигнал двадесет и пет годишна възраст, Михаил постъпил на военна служба, бил назначен за началник на дружина във византийската войска и успял да прогони враговете. След това, като дал наставление на гражданите твърдо да държат християнската вяра, той продължил пътя си към дома. Връщайки се у дома си, той извършил героическото чудо на св. великомъченик Георги Победоносец: убил огромен змей, който излизал от някакво езеро, и по такъв начин спасил една девица от участта да бъде изядена от него. Но змеят, на когото той отсякъл главата, го ударил с огромната си опашка толкова силно, че той паднал и лежал известно време в безсъзнание.


След време, вече у дома, предал с мир блажената си душа на Господа.


През 1206 г. цар Калоян пренесъл мощите му в столицата Търново. След падането под османска власт (1393 г.) следите на мощите му се губят.


Великият търновски патриарх св. Евтимий му съставил житие, което е запазено до наши дни.


Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия били обърнати в християнството от свети апостол Павел и пострадали за Христа от гърците езичници по време на царуването на император Нерон, в град Колоси.


Когато веднъж те се намирали заедно с други християни на молитвено събрание, езичниците неочаквано ги нападнали. Всички се разбягали, освен светите Филимон, Архип и Апфия, които били хванати и отведени при Артоклис, Ефеския житопазител.


Отначало били жестоко свети Архип, при което дори минаващите деца забивали ножове по цялото му тяло. След това, без всякаква милост, бил изтезаван свети Филимон и пребит с камъни. По същия начин била пребита с камъни и света Апфия.


Така, в мъчение, светите угодници преминали при Господа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4503 |14.11.2019 Православната църква почита паметта на Св. Филип . 2| 5818 |01.11.2019 Днес е ден на Светите братя лечители Козма и Дамян . 0| 5475 |01.10.2019 Църквата отбелязва Покров Богородичен . 0| 4309 |29.09.2019 Църквата почита днес преп. Кириак Отшелник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads