Реклама / Ads
6| 7996 |18.02.2012 ЕТНО КАЛЕНДАР

Месни Заговезни са, хапваме пиле за здраве

.
В неделята след Голяма Задушница (19 февруари)църквата отбелязва Неделя Месопустна, последният ден преди постите, когато се яде месо.
 


В народния календар празникът е известен като Месни Заговезни. Наричат го още Кокошкини заговелки, Месното пускове. Той бележат началото на Великденския обреден цикъл. А мястото му в календара се мени, според Великдена.

Това е време, в което българинът се подтотвя и за спасителното възкресение на Христос, което той посреща духовно и физически пречистен. 

По стар обичай на Месни заговезни се ядат месни ястия, най-често кокошки. А в дните през седцита - много сирене, масло и яйца. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14644 |07.01.2013 Ивановден е; празнуват стотици хиляди. Наздраве! . 14| 11902 |24.12.2012 Бъдни вечер . 1| 9337 |17.09.2012 Празнуваме Св. София, Вяра, Надежда и Любов . 0| 13939 |08.09.2012 Малка Богородица е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads