Реклама / Ads
0| 4694 |28.09.2023 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Руснаците се редят на опашки, за да гледат филма за Барби въпреки забраните

.
Официално филмът за Барби не се прожектира в Русия. Но неофициално...
 

Намирам се в търговски център в Москва. В непосредствена близост до хранителния магазин е издигната огромна розова къща. Вътре: розови мебели, розови пуканки и картонени фигури на Барби и Кен в реален размер, които се радват на радост от ухо до ухо, разказва журналистът на BBC Стийв Росенберг.

 

филмът за Барби събира тълпи в мултиплекса отсреща, въпреки западните санкции. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна редица холивудски студия спряха да пускат филмите си в Русия. Неразрешените копия на филми обаче се промъкват и се дублират на руски език.

 

В киното всичко е малко прикрито и несигурно. Когато питам един от посетителите кой филм е дошъл да гледа, той назовава непонятен 15-минутен руски филм и се усмихва, разказва още той

 

За да избегнат проблеми с лицензирането, някои кина в Русия продават билети за руски късометражни филми, а като предпремиера показват игралния филм за Барби.

 

Министерството на културата на Русия обаче не се забавлява. Миналия месец то стигна до заключението, че филмът за Барби „не съответства на целите и задачите, поставени от нашия президент, за запазване и укрепване на традиционните руски морални и духовни ценности“.

 

„Хората трябва да имат право да избират какво искат да гледат“, казва Карина, която е дошла да гледа филма. „Мисля, че е добре, че руските кина могат да показват тези филми за нас“.

 

„Въпросът е да бъдем отворени към културата на другите хора“, казва Альона.

 

„От сутрин до вечер държавната телевизия тук разказва на зрителите, че западните лидери искат да унищожат Русия. В чисто новия учебник по съвременна история за руските гимназисти (задължителен за ползване) се твърди, че целта на Запада е „да разчлени Русия и да поеме контрола над нейните природни ресурси“, разказва журналистът в публикацията си.

 

Учебникът насърчава руските единадесетокласници да „умножават славата и силата на Родината“.

 

С други думи, Вашата Родина (а не страната на Барби) се нуждае от вас!

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4261 |27.09.2023 Шакира с нови обвинения за укриване на данъци в Испания . 0| 6129 |07.09.2023 Продадоха ръкописа на ”Бохемска рапсодия” за 1.6 млн. евро . 0| 4085 |02.08.2023 Италианският вратар Джанлуиджи Буфон е на прага да обяви края на забележителната си кариера . 1| 5072 |28.07.2023 Тайванският модел Фан-Пей Куонг ще помага на украинските войници със стриптийз и снимки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads