Реклама / Ads
0| 6255 |19.08.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

В САЩ: Бетовен е куче; Микеланджело - PC вирус

.
Американците все още смятат Обама за мюсюлманин.
 
Напредването на науката и развитието на новите технологии явно никак не влияе положително върху историческите познания на хората. Интерпретациите, които те дават за световни личности придобиват комичен, дори трагичен характер.Мнозинството новопостъпили тази година във ВУЗ американци пишат с печатни букви или смятат, че имейлът е прекалено бавен, че Бетовен е куче, а Микеланджело – компютърен вирус, посочват университетски преподаватели в ежегодния доклад за грамотността на бъдещите студенти. Това предадоха днес световните агенции.

Разбираемо е да не знаят кой е Бетовен, след като са гледали едноименния филм (реж.Брайън Левант, 1992 г), но какво да се каже за младите американци, които през 2014 г. ще бъдат висшисти, а мислят, че Чехословакия никога не е съществувала. Или че Джон Макенроу е лице от рекламите по телевизията, че Клинт Истууд е само режисьор, а не е играл главната роля във филма “Мръсния Хари“. Когато ги попитат коя е Фърги, те отговарят, че е звездата от хип-хоп групата “Блек айд пийс”, а не херцогинята на Йорк. Това изследване се прави всяка година от 1998 г., когато университетският професор по литература Том Макбрайд и бившият говорител на университета “Белойт“ в Уискънсин, публикуват първия доклад за образователното ниво и общата култура на кандидат-студентите в САЩ.

В предишни доклади от тази “поредица“ Макбрайд беше съобщил, че според американците, родени през 1980 г. папата е само един – Йоан-Павел Втори. Друг любопитен пример датира от 2006 г., когато младежите изобщо не са знаели какво е това апартейд в ЮАР, а през 2007 г. са казвали, че “бананова република“ е верига магазини за облекло в САЩ. Според доклада от 2009 г. кандидат-студентите не знаели, че между Иран и Ирак е имало война, нито умеели да връзват вратовръзка, а според студентите, които са се дипломирали тази година Германия никога не е била разделена и в самолетите винаги е било забранено да се пуши. Преди време в книгата “Тъпата Британия“ бяха публикувани най-безумните отговори на лесни въпроси от радио- и телевизионни игри във Великобритания.

Сред най-смешните отговори е този на слушател на ВВС радио Мърсисайд, който на въпрос как е първото име на Хитлер, без да се замисли, отговорил – „Хайл“. Не по-малко се изложил играч във викторина на радио 2CR FM, който посочил като автор на фреските в Сикстинската капела Леонардо ди Каприо. Водещ на радиоигра пък с изненада научил, че преди Тони Блеър премиер на Великобритания е бил Джордж Буш. От „Радио 2″ попитали свой слушател кой филмов герой от джунглата с типичен вик е изиграл Джони Вайсмюлер, но отговорът – Исус, определено бил изненандващ.

Друго британско социологическо проучване пък разкри, че всеки пети британски ученик е убеден, че бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил е измислен персонаж. Същото се отнася и за английския крал Ричард Лъвското сърце, управлявал през ХІІ век. Същевременно проучването показва, че британските тийнейджъри смятат известните литературни герои – Шерлок Холмс и крал Артур, за напълно реални исторически личности. 51% от британските ученици вярват, че Робин Худ наистина е живял в Шеруудската гора, ограбвал е богатите и е давал на бедните.

Родните младежи, за съжаление не изостават от американските и британските си колеги. Кандидат-студент у нас откри, че и Райна Кабаиванска е развяла знамето на революцията. Най-високият връх на Рила се оказа.. Еверест. Ако ви попитат кой е написал Библията не се колебайте и кажете, че това несъмнено е Гутенберг. Карл Маркс пък станал един от братята Маркс. В детските възприятия писателят Ран Босилек всъщност е Рамбо Силек, а Дон Кихот – Донки Ход. И накрая нека не забравяме, че дълги години руснаците официално бяха обучавани, че Владимир Илич Ленин освен велик болшевишки лидер е и създател на тяхната азбука.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7267 |19.08.2010 Роки чупи зъб, хвана бронхит и херпес по време на снимки . 2| 6030 |18.08.2010 Лейди Гага минава под венчилото . 0| 5617 |18.08.2010 Показваш се гол пред Обама - ставаш милионер . 20| 12230 |18.08.2010 Виктория Петрова задуши шеф на bТВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads