Реклама / Ads
0| 5156 |04.01.2016 ФРОГ МЮЗИК

Оливие Казал - в първия концерт на Софийската филхармония

.
Архив
Първият концерт на Софийската филхармония за 2016 г. отново е със световна звезда - пианиста Оливие Казал, лауреат на всички най-престижни клавирни конкурси и музикант с изключително активна и успешна концертна и звукозаписна дейност, съобщава БТА.
 
Мартин Пантелеев е диригент на концерта на 8 януари от 19.00 ч в зала "България". В програмата са Концерт за пиано и оркестър номер 1 от Сергей Рахманинов, Сюита опус 34 "Аладин" от Карл Нилсен, Междуактна музика към пиесата "Розамунда" от Франц Шуберт.

В красивия като музика и наситен с дълбока емоционалност концерт на Рахманинов се усеща влиянието както на руските музиканти Чайковски и Рубинщайн, така и на западните романтици - Шопен, Шуман, и може би отчасти - Григ и Лист. На моменти вече се чувства "лъвската хватка" на Рахманинов, неговият напор и енергия, според познавачи.

"Аладин" на Карл Нилсен впечатлява със своето "северно" звучене, а огромната изобретателност и богатият музикален език, които авторът използва при екзотичните танци, проправят пътя към неговата Пета симфония. Днес симфоничната сюита "Аладин" е най-често изпълняваното и любимо на публиката произведение на композитора.

Композицията на Шуберт е привлякла мнозина към света на класическата музика с дълбоката си емоционалност и образност. Смята се, че първият номер (антракт в си бемол минор) първоначално е бил замислен като финал на друга великолепна творба - "Недовършената". Това е първата музика на Шуберт за сценично произведение, приета топло от публиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6353 |13.11.2015 Новият кмет на Каварна отмени първия концерт в столицата на рока . 0| 8314 |04.01.2013 Голямата испанска звезда BEBE идва за първия си концерт в България . 2| 10796 |19.02.2011 MOBY – ПЪРВИЯТ ПОТВЪРДЕН ХЕДЛАЙНЕР НА SPIRIT OF BURGAS 2011!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads