Реклама / Ads
0| 11610 |20.07.2010 ХРАНА И ВИНО

Какво ядат великите - странна история за храната и славата

.
Протеиновата закуска на Анджелина Джоли, съставена от хлебарки, блюдото от бодливо прасе на Ърнест Хемингуей и нежеланието на Елвис Пресли сам да си реже храната... Това са само част от странните хранителни навици на забележителни хора от миналото и съвремието, които са ни представили в книгата си братята Марк и Матю Джейкъб, пише в. "Дейли телеграф".
 

В книгата, озаглавена: "Какво ядат великите - странна история за храната и славата", остроучните американци са си направят руда да надникнат в интимния свят както на някои холивудски величия, така и на лидери от миналото, като Наполеон или Александър Велики.

В изданието те разказват, например, как холивудската звезда Гари Купър излапвал всяка сутрин на закуска по една чиния кисело зеле.

Колежката му Бети Дейвис пък си спечелила прозвището 'Картофа' заради пристрастеността й към картофите.

Наполеон бил един от първите в света, които са опитали блюдото от пържени банани с ром.

Александър Велики забранявал на войниците си да дъвчат ментови листа, защото бил убеден, че те ги възбуждали сексуално, което щяло да пречи на бойните им подвизи.

Авторите на книгата са изчислили, че прочутият италиански тенор Лучано Павароти, вече покойник, известен с пристрастеността си към макаронените изделия, е загубил и после пак наддал общо 2 268 килограма през певческата си кариера заради тази своя кулинарна страст.

Любимото ястие на покойния фронтмен на "Нирвана" Кърт Кобейн също били макароните със сирене. Те обаче трябвало да бъдат само и единствено от марката "Крафт", разкриват още братята Джейкъб в книгата си.

Пол Нюман пък бил маниак на тема дресинг за салати. Пикантна история разказва, как при първата си среща с Джоан Удуърд той вдигнал купата със салата от масата, отнесъл я в банята, полял я обилно с вода, за да отмие дресинга и после приготвил лично нов сос.

Ерол Флин си падал по крокодилското месо, което му напомняло месото на раците. А Кралят на рока Елвис Пресли, освен че никога не режел сам на парчета храната си, страшно обичал да казва, че всяко едно поднесено ястие е прегорено. Това обаче не била обида към готвачите, а комплимент, защото Елвис Пресли предпочитал ястията си загорели.

Анджелина Джоли прояла хлебарки по време на престоя си в Камбоджа, когато открила, че те били идеалната богата на протеини закуска.

Когато бил на 13 години, гениалният Хемингуей убил бодливо прасе и бил заставен от баща си да си го сготви и изяде за наказание.

Боксьорът Джо Луис имал навика да пие кръв директно от чикагска кланица, за да се закали. Бившият президент на САЩ Джордж Буш-младши едва що встъпил в длъжност забранил в Белия дом да се готви най-омразният му зеленчук - броколито.

Най-любопитната случка, разказана в книгата на братята Джейкъб, е свързана с решението на американския астронавт Джон Йънг да внесе през 1965 г. тайно на борда на космическия апарат "Джемини 3" сандвич с говеждо месо. Когато корабът излетял, астронавтът извадил сандвича си и ужасил хората в контролния център на земята, които се притеснили, че трохите можели да повредят деликатната апаратура на борда на "Джемини 3" и да предизвикат катастрофа. До такъв ужасяващ финал обаче не се стигнало.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7149 |19.07.2010 Въвеждат стандарт за нашенски кебабчета и кюфтета . 0| 9205 |14.07.2010 Пази се от "полезни" храни и диети! . 1| 8681 |12.07.2010 8 елексира за здраве . 0| 8306 |07.07.2010 Днес е Европейският ден на шоколада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads