Сряда, 13 Декември 2017, 18:48
Frognews
0| 3318 |07.12.2017

Сладко от люти чушки и 300-годишна кълбъсъ са победителите в кампанията „Съхрани родния вкус“

.
7 декември 2017 г., София. Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са победителите в кампанията на Лидл България „Съхрани родния вкус“, която стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции.

7 декември 2017 г., София. Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са победителите в кампанията на Лидл България „Съхрани родния вкус“, която стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции.

 

След изключително трудна и оспорвана надпревара между близо 1500 предложения от цялата страна, Лидл България, заедно с шеф Манчев и шеф Шишков, избраха не един, а два продукта, открояващи се най-силно със своя уникален вкус. Така през пролетта на 2018 г. пушената кълбъсъ и сладкото от люти чушки ще станат част от продуктовата линия на веригата с висококачествени продукти от български производители „Родна стряха“ – така всички клиенти на Lidl ще могат да се убедят в уникалните им вкусови качества. Едновременно с това те ще донесат на своите автори и парична награда от 10 000 лева.

 

Зад нестандартните вкусове на двете рецепти стоят две дами, всяка от които с различна история. Мария Иванова от с. Асеново, област Плевен, е пазителят на 3-вековна рецепта, по която се прави небезизвестната асеновска пушена кълбъсъ. Тя идва от кухнята на банатските българи и е пренесена в България преди близо 300 години от Австроунгарската империя. „Нашите баби и дядовци са правели кълбъсъ всяка зима. Присъствала е на трапезата като задължителен деликатес за коледните и великденски празници. От тогава до днес я пазим и я предаваме от поколение на поколение“, разказва днес леля Мария, както я наричат близките й, като признава, че автентичният вкус на кълбъсъта идва от естественото й опушване на три етапа.

 

Изключителна наслада за небцето носи и сладкото от люти чушки – на мирис създава очакване за нещо солено, след което се разгръща като сладко-лютиво. „Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки“, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас. „Тази рецепта имам от своята баба, която я е запазила от предишни поколения. С годините беше малко позабравена, но сега мисля, че е дошъл моментът повече хора да разберат за нея“, споделя Диляна, като допълва, че най-много сладкото от люти чушки върви с парченца сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.

 

Кампанията „Съхрани родния вкус“ е естествено продължение на всичко, което Лидл България е правил и продължава да прави в подкрепа на българските производители, българските продукти и българския вкус. Тя е и ярко доказателство, че българинът пази богатството и автентичността на своята кухня и не просто предава родния вкус от поколение на поколение в семейството, но съхранява българската традиция като цяло. Затова за нас ще бъде изключителна чест и отговорност да приемем тези два продукта в семейството на „Родна стряха“ и да ги направим достъпни за всички наши клиенти“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

 

Главни действащи лица в кампанията „Съхрани родния вкус“ бяха шеф Манчев и шеф Шишков, които обиколиха цяла България, за да открият най-впечатляващите родни вкусове. „За нас това беше вълнуващо пътешествие не просто из традициите и историята на българската кухня, но и из българската народопсихология като цяло. Защото всяка кухня отразява характера на своя народ“, обобщава впечатленията си шеф Иван Манчев.

Оказва се, че българската кухня е област, в която много ревностно пазим своите традиции и ги предаваме на следващите поколения. Има приемственост, което е изключително ценно“, коментира и шеф Таньо Шишков.

 

Двамата разказват, че са „срещнали“ прочутото българско гостоприемство – навсякъде ги посрещат изключително топло, с домашен хляб и люти чушки. Срещат се с много колоритни хора – различни по професия, възраст и кулинарни предпочитания, но всички те обединени от една обща кауза, а именно – да пазят родния вкус.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Месото в дюнерите у нас не нарушава европейското законодателство 0| 2883 |06.12.2017 . Надуват двойно цената на шарана 1| 2870 |04.12.2017 . Сиренето предпазва от сърдечносъдови заболявания, твърдят учени 0| 3087 |01.12.2017 . Валери Симеонов: Ракията не е по-долу от кашкавала и сиренето 0| 3217 |29.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах