Реклама / Ads
1| 5656 |08.08.2023 ХРАНА И ВИНО

С таратор на море! Опитайте вкусните летни ястия

.
Лятото е тук, а на пазара ни очакват свежи продукти. Добавяйки любимите си подправки към тях, успяваме да зарадваме близките си с чудесни летни ястия. Днес споделяме 7 идеи за летни манджи. Добър апетит!
 

Започваме с безспорния лидер на лятната трапеза – Тараторът. Свеж, лек, даващ прохлада, но и засищащ. В дни, в които термометрите показват близо 40 градуса, всеки търси начин да избяга от жегата. Испанците си имат гаспачо, а ние си имаме таратор.

Противно на разпространеното мнение, тараторът не е уникално българско „изобретение“, а по-скоро балканско, но това не пречи да е любимата студена супа на всеки българин. Кисело мляко, краставица на ренде, малко сол и копър, чесън и по желание – орехи. Това е накратко тараторът.

 

Турската мързелива манджа, която ще ви стане любима. Менемен – това е апетитното турско ястие, на което със сигурност ще запомните вкуса, тъй като е невероятен. Хубавото на тази лесна и бърза рецепта е, че е действително мързелива и не отнема много време пред печката. Трябват ви само посочените продукти и около половин час в кухнята. Необходими продукти - две зелени чушки, две червени чушки, една глава лук, четири яйца и четири домата. Първо се запържват чушките, към тях се прибавят доматите, задушават се и после върху сместа се чукват 4 яйца, като е добре да ги оставим полурохки.


.
Facebook

 

На трето място – незабравимите от детството ни – Чушки с доматен сос. Чушките се запичат и обелват, а няколко домата се варят с щипка сол, черен пипер и по желание – чесън. Леко ястие, което включва типичните зеленчуци през лятото у нас. А и нахранва добре. В началото на август улиците се изпълват с аромат, който буди апетита на всеки минувач – ароматът на печени чушки. Продуктите са в най-натурален вид, ползва се малко количество мазнина, което я прави особено подходяща за любителите на здравословното хранене.

 

А ето и една нетипична за нашата кухня рецепта. Студената крем супа от тиквички и авокадо е също много добра идея за горещите летни дни, когато тиквичките са в изобилие и често се чудим какво ново да приготвим с тях. Студената крем супа от тиквички и авокадо се приготвя много бързо и лесно и е чудесна идея за експресна вечеря или обяд. Тиквичките се сваряват, пасират се заедно с авокадото. Добавя се кисело мляко и сол, малко лимон. Ако е гъста се прибавя от бульона, в който са врели тиквичките.


.
Supichka.bg

 

Каква е рецептата за миш-маш или това ястие се нарича миш-маш точно защото няма точна рецепта? Миш-маш е леко лятно ястие, приготвено с много чушки, домати, яйца и сирене, но трудно може да се намери рецепта, която да бъде наречена класическа. Всяка домакиня има свой вариант. Рецептата за миш-маш спада към експресните рецепти, които идват на помощ, в моментите, когато трябва да се приготви нещо бързо за обяд или за вечеря.

 

За хората, което обичат месце – Лятна къвърма със свинско. Чушките се пекат на котлон или грил тиган, задушават се в затворен съд, белят се и се оставят да се отцедят. Месото се реже на малки кубчета(хапки) и се задушава  в голям тиган за 7-8 мин. в загрятата мазнина. Лукът, морковите се режат на едро и се прибавят към месото. Доматите се настъргват на ренде. Поставят се в дълбок съд на слаб огън да поврят, докато започнат да се сгъстяват.  Доматите, месото, чушките и подправките се слагат в тава и се пекат във фурна.


.
Facebook

 

Обичате ли аромата на домашно приготвени пълнени чушки с яйца и сирене? Сготвени с много любов от мама или баба, а защо не и от някой мъж от семейството? Тези питателни чушки намират почетно място на традиционната трапеза на поколения българи през лятото. Те се правят като събратята си с месо и ориз, но са много по-леки. Тъкмо за горещините!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7261 |23.07.2016 Лек в жегата: Риба, таратор и плодове . 7| 10077 |10.08.2014 Похвално слово за таратора . 0| 7155 |05.08.2013 Динята и тараторът спасяват в жегите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads