Реклама / Ads
4| 8110 |18.09.2008 ХРАНА И ВИНО

Виа Понтика изкушава туристите с качествено вино

.
Комплексът се намира на панорамния път Бургас – Слънчев бряг, той е разположен в красив парк до морския бряг около действаща винарска изба
 

Лозаро - винарските традиции датират по нашите земи от повече от 3000 години.  Според учените, пренасянето на лозата в Европа от Колхида - Южен Кавказ става за първи път по българското Черноморие.

Когато то е включено в територията на Римската империя, се слага началото на прочутото Анхиалско вино, получило това название от древното име на Поморие - Анхиало. Амфори за Анхиалско вино са намерени чак в Мала Азия, край град Heraclea Pontica. А през Средновековието то се появило и в търговските регистри на Венеция и Генуа от XIII-XIV век.
Винарска изба Виа Понтика е, строена през 1932 г. Реставрираната сграда на избата е запазила духа на миналия век, обогатена с интересна колекция от снимки и принадлежности, показващи винарските традиции на Поморийския край. Още със създаването си Виа Понтика - Поморие се радва на голям интерес, като най-изкушени са туристите от Германия, страните от Скандинавския полуостров, Русия и Англия. В специална зала гостите на комплекса могат да дегустират отбрани вина и напитки произведени в два от водещите български винарски заводи - "Черноморско злато" АД - Поморие и "Винком" АД - Бургас. В богатата колекция са представени местни производители на качествени вина, ненадминати майстори на бренди и ракии, удостоени с най-престижни награди в страната и чужбина. Дегустациите се провеждат под вещото ръководство на майстор - енолог. Туристите имат възможност да оценят превъзходните качества на нашите вина и да получат специален сертификат.
В ресторанта на Виа Понтика домакините предлагат и специалитети от традиционната българска кухня, а богатата фолклорна програма включва и прочутите нестинарски танци. Собствениците на Комплекс Виа Понтика планират изграждането и на  Вила Понтика - малък хотел в старинен стил, който ще завърши облика на комплекса. Една от нетрадиционните, но много изгодни инвестиции, е  енотека та, където отлежават бутилки от специални колекционни вина, чиято цена според енолозите ще достигне до внушителни суми.
Част от туристическата програма предвижда  посещение на уникалните археологически паметници, включени в световни каталози, каквато е античната куполна гробница, намираща се в близост до комплекса. От самото, си създаване Виа Понтика - Поморие е и център на ежегодните Празници „МОРЕ И ВИНО” - Поморие, които събират хиляди български и чуждестранни почитатели на божествения елексир и хубавата музика.
Комплексът Виа Понтика – Поморие създаден през 2001 г. по инициатива на „Феста Холдинг”

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2851 |22.04.2024 Колко агнешко изяждаме по Великден и Гергьовден? . 0| 6259 |16.01.2024 Измислиха капсули срещу глад . 0| 7996 |02.01.2024 След преяждането по празниците: Как да се храним здравословно, без диети? . 0| 5778 |06.12.2023 Каква е тайната на вкусната рибена чорба?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads