Реклама / Ads
12| 4725 |28.09.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: В сътрудничеството с държавата виждаме “донос”. Това е разликата между богата и бедна държава

.
"Голям шум се вдигна около предложението на Асен Василев за възнаграждение на всеки, който докладва укрити данъци. Това е стара практика в англосаксонския свят - най-развитите демокрации", пише икономистът Евгений Кънев.
 

Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на рдакцията на ФрогНюз.

 

Голям шум се вдигна около предложението на Асен Василев за възнаграждение на всеки, който докладва укрити данъци.


Това е стара практика в англосаксонския свят - най-развитите демокрации. Те са развити не на последно, а дори на първо място, защото хората са солидарни помежду си, смятат държавата за тяхна, защитаваща техните интереси и защото имат нетърпимост към закононарушителите - в ущърб на всички.

 

Точно по същите причини у нас такава мярка няма да сработи:


(1) Нашата народопсихология


Вчера всички в медиите по темата проплакаха за донос-бонус, а един макроикономист дори стигна до заключението, че така се израждала държавата, когато доносничеството ставало достойнство.

 

Нищо не се споменава за укриването на данъците като престъпление във вреда на всички нас - все така лоши пътища и въздух, по-малко помощи и повече престъпност. Все неща, които ни пречат да сме нормална европейска държава.


(2) Държавата все още не е на гражданите


Такава мярка щеше много по-лесно да бъде приемана, ако гражданите ясно виждаха за какво се харчат парите им и тяхната лична полза от държавата. През Прехода те са виждали основно мащабна корупция, държавна престъпност, нагласени обществени поръчки за “наши фирми” и бедствена безстопанственост. Но най-вече - враждебна към тях държава. За хората държавата са “онези там”.

 

Затова мярката е преждевременна, защото все още у нас мафията си има държава.


(3) Толерантност към измамата


Третата разлика със Запада е нашата толерантност от андрешково време към измамата и избягване на данъците. Проява на тази толерантност е отношението към сътрудничеството с държавата като “клевета”, “донос”, “клепане”. Получило експресивност, вследствие на омразата към тоталитарната държава на комунизма и нейните служби, които работеха точно чрез доноси.


Накратко, когато държавата са “те”, а не ние - всяко сътрудничество с държавата е за порицание и обществено клеймо.


Е, в това е и разликата между богата и бедна държава.


Тази разлика в отношението е навсякъде. Дори във фундамента - образованието.


В САЩ преписването се наказва с гонене от университета и училището. У нас то е нещо тривиално - от ученик до “професор”. Затова там оценката и дипломата е всичко, тук почти нищо. А като е нищо - най-талантливите ни деца отиват на Запад за диплома и там остават. Защото предпочитат да просперират чрез ум, а не чрез хитрост.


Хитър народ - слаба държава.


Докато Хитър Петър все така хитрува, Бай Ганьо все така ще управлява.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4345 |28.09.2023 "Мини Марица-Изток" се заканват да блокират цялата страна . 8| 4259 |28.09.2023 До 6 месеца избират изцяло нов състав на ВСС, решиха депутатите . 4| 4435 |28.09.2023 КЗК се самосезира срещу производители на овче сирене за нелоялна конкуренция . 2| 8532 |02.10.2023 Как се прави здраво сърцето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads