Реклама / Ads
0| 4609 |09.04.2016 НОВИНИ

МВР бори битовата престъпност с камери и нови работни места

.
МВР ще бори битовата престъпност с повече видоенаблюдение и нови работни места. Това са част от мерките, заложени в екшън-плана, предаде БТВ.
 

От октомври миналата година 72-годишният офицер от резерва Иван Зарков от село Боровци е под ключ, след като е нападнат в дома си от мъж с маска и ръкавици.

По-късно се появява още един мъж и заедно връзват дядото с кабела на зарядното на телефона му. Крадат 285 лева - остатъка от пенсията му. Зарков казва, че след този случай може и да продаде къщата си. Срещу тези престъпления държавата обединява идеите на няколко министерства и агенции.

 

МВР се заканва да наблюдава крадците с повече камери на най-уязвимите места. „Вече има и в по-малки общини като Роман, в които има сериозен спад на престъпността. Знаем, че регионалното министерство е осигурило финанси по оперативни програми, по които кандидатстват 39 общини”, поясни Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”.

 

Готви се и програма, която да спре затворниците, влезли зад решетките заради битови престъпления да крадат отново. „Ако ги ангажираме като трудова заетост, ще намалеят престъпленията от рецидивисти, но трябва да има и строгост на закона”, смята Терзийски.

 

Помощ за да стартират работа обещават и от социалното министерство. Според експертите им, когато безработицата спадне с 1%, престъпленията също намалявали с толкова.

 

„Нашата цел е да се работи индивидуално с всеки един от тях. Да може да се прецени кой каква нужда има - от квалификация, преквалификация, образование”, смята Гълъб Донев, зам.-министър на труда и социалната политика.

 

А Иван Зарков от Боровци все още чака нападателите му, които разпознал, да бъдат задържани. „Никакъв, никакъв ефект няма! Никакъв! Ей го, онзи ден две къщи наведнъж са обрали”, разказва той.

 

Зарков е викан близо петдесетина пъти в полицията. Неотдавна наказателното производство срещу „неизвестните извършители” е прекратено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4549 |08.04.2016 Борисов: Няма хора под чадър в ГЕРБ . 0| 5040 |08.04.2016 К. Нинова: Борисов разполага с личен портфейл от 2,5 млрд. лв. . 0| 4458 |07.04.2016 Борисов: ГЕРБ няма подкрепа за реформата в МВР . 0| 4531 |06.04.2016 Борисов бистри инфраструктурните проекти с Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads